/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

Ceaicovschi comentează decizia CEDO în care a primit câștig de cauză: „Nu doresc nimănui să ajungă în situația în care am fost”

missing
06 iunie 2018, ora 17:09

„În principiu, avocații mei s-au ocupat de această situație și au depus actele, cu toate că eu nu doresc nimănui din Republica Moldova să ajungă în situația în care am fost eu. Calific situația ca una corectă și e clar că nimeni nu poate compensa unele momente care afectează familia, numele. Asta e numai pentru ca să restabilesc că nu am fost vinovat cu nimic și vreau să demonstrez că am muncit mult și am început de la zero”, a menționat pentru TV8, Tudor Ceaicovschi.

Menționăm că Curtea a considerat că instanțele judecătorești au omis să indice existența motivelor relevante și suficiente pentru a menține reclamantul în arest preventiv și arest la domiciliu pentru o perioadă de aproape 7 luni. În ceea ce privește neacordarea asistenței medicale adecvate, Curtea a notat că întârzierea cu care aceasta i-a fost acordată în pofida prescripțiilor medicale în acest sens a fost una nejustificată și a constituit un tratament inuman și degradant.

„Ministerul Justiției urmează să execute hotărârea și să demareze procedurile pentru achitarea despăgubirilor reclamantului”, a precizat și agentul guvernamental Oleg Rotari.

De cealaltă parte, Guvernul susține că reținerea preventivă a lui Ceaicovschi a fost necesară pentru a exclude orice risc de ingerință și influențare a martorilor, ținând cont de gravitatea faptelor imputate reclamantului și complexitatea cazului. Guvernul precizează că reclamantul a primit toate îngrijirea medicală de care a avut nevoie.

„Aceste hotărâri ale CEDO arată cele două probleme care nu au fost rezolvate de Guvern. Persoanele continuă să se adreseze la CEDO în ceea ce privește condițiile proaste de detenție, neacordarea asistenței medicale și plasarea ilegală în arest. Fenomenul ia amploare, iar aceste hotărâri nu sunt ultimele”, a menționat Vadim Vieru, avocat Promo-LEX.

Omul de afaceri Tudor Ceaicovschi a fost reținut în 2015 în cadrul unui dosar potrivit căruia ar fi câștigat, prin intermediul companiilor pe care le deține, peste 700 de contracte de achiziții. Procurorii l-au învinuit că acesta ar fi achitat comisioane unor factori de decizie din cadrul Ministerului Sănătății, pentru a include intenționat în caietele de sarcini parametrii tehnici care corespundeau echipamentelor comercializate în exclusivitatea de companiile gestionate de Ceaicovschi. Prin intermediul acestei scheme ar fi fost trucate 20 de licitații, fiind semnate contracte de 200 milione de lei, ceea ce a adus statului un prejudiciu de peste 2,7 milioane de lei.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram