În prezent, petroliștii au cel mai mic venit în structura prețului la benzină din ultimii 5 ani, susține expertul economic, Veaceslav Ioniță. Însă potrivit lui, în perioada 2015-2017 când pe piața internațională s-a ieftinit prețul la petrol, în Moldova adaosul la prețul de benzină și motorină a atins cote maximă de 5/7 lei la litru, iar atunci ANRE nu a făcut nimic pentru a reglementa prețul.

În perioada 2015-2017, reamintesc că anume atunci Moldova trecea prin cea mai profundă criză provocată de jaful miliardului, depreciarea valutei, însărăcirea populației, buget auster. Însă conjuctura energetică internațională a fost una extrem de favorabilă, prețul petrolului s-a redus de aproape 2,5 ori. A fost favorabilă, dar nu pentru noi. Anume în plină criză Petroliștii au profitat la maximu de noi. Drept rezultat Adaosul lor a atins cotele maxime istorice de 5-7 lei la litru. Din acest motiv moldovenii practic nu au resimțit ieftinirea petrolului pe plan internațional. Noi ne revoltăm de prețurile la Benzină doar când ele cresc, dar anume acum Petroliștii sunt cei mai corecți. Handicapul reglementării este că ANRE doarme exact când prețurile ar trebui să scadă iar în Moldova ele nu scad sau scad inadecvat de puțin”, a scris expertul pe o rețea de socializare.

În același comentariu, expertul se întreabă cine va răspunde pentru prețul benzinii din 2015-2017 și afirmă că ANRE are obligația să explice ce a fost în 2015-2016 și 2017. „Piața Produselor petroliere este reglementată? Atunci reglementată să fie!!! Cum e la gaz și energie electrică? Simplu. Supra-profiturile din anul precedent se deduc în anul următor, prin ieftinirea tarifelor. Hai ANRE gândește-te cum ne întorci banii”, a mai scris Ioniță.

Totodată, acesta a prezentat structura costului unui litru pe benzină din perioada 2013 și până în prezent, și cum a oscilat prețul petrolului și adaosul petroliștilor.