Maia Sandu declară ca va PAS și PPDA vor avea propriile liste la alegerile parlamentare din toamnă și că echipa sa este la etapa de triere a potențialilor candidați din interiorul partidului de către comisia de integritatea. Fiecare partid ar urma să vină cu o listă din 38 de candidaturi. Declarația a fost făcută de președinta Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, în cadrul emisiunii Politica Nataliei Morari de la postul de televiziune TV8.

„Principiile rămân aceleași pe care le-am anunțat anterior. Fiecare vine cu propunerile sale, inclusiv cu propuneri din societatea civilă. Este o competiție între acești oameni și cei mai buni vor ajunge să facă echipa pentru parlamentare”, a declarat Sandu.

„Fiecare partid are propriile liste. Nu sunt propuneri proprii. Sunt propuneri pe care o să le convenim împreună, le discutam. Faptul că noi transmitem unele propuneri astăzi, nu înseamnă ca peste o săptămână nu am putea avea propuneri suplimentare. Fiecare partid vine cu 38 de nume”, a mai menționat Sandu.

Lidera PAS a declarat că persoanele care vor fi pe liste nu sunt „negociate”. „Nu facem nicio negociere. E vorba doar de comisia de integritate. Nu știu care au fost procesul de selectare în PPDA, dar noi avem un registru al candidaților. Oamenii au fost invitați, cei care sunt din partid sau susțin PAS, cine a vrut să participe în acest proces, să aplice, să trimeată dosarul. Am avut o comise internă în partid, unde am avut interviuri cu toți cei care și-au exprimat dorința să participe sunt acest proces, iar în baza scorurilor făcute de această comisie, avem un clasament de oameni. Dar mă rog, nu există o decizie formală a biroului, dar clasamentul este este acolo. Asta e procedura interna a PAS-ului. Comisia de integritatea este prima. Lista se vede după filtrul al doilea, Comisia de Merite, dar ca să ajungi să fii evaluat după criterii pe care le-am stabilit noi, trebuie întâi să treci comisia de integritatea. În funcție de scoruri vom face lista”, a subliniat Sandu.

Fosta șefă de la Educația e mai menționat că clasamentul a fost făcut până la primul tur al alegerilor și că procedura a fost doar pentru membrii partidului. „Pentru societatea civilă (n.r procesul) e încă deschis și ei vin în procedura comună. Oamenii sunt liber să aplice.”

Lidera PAS a specificat că la alegerile parlamentare vor avea câte un reprezentat din partea blocului în fiecare circumscripție uninominală.