Incertitudine, din nou, în România. Curtea Constituțională se va adresa Comisiei de la Veneția, în legătură cu scandalul care s-a iscat după ce magistrații l-au obligat pe Klaus Iohannis să o demită pe șefa de la DNA.

Judecătorii Curții susțin că democrația și statul de drept se află în pericol din cauză că mai mulți politicieni i-au recomandat președintelui să nu dea curs deciziei. Șeful de la Cotroceni a spus că va reacționa abia după ce va avea decizia motivată, menționând că nu îi este teamă de o eventuală suspendare din funcție.

„Nu există niciun motiv de suspendare și nu mi-e teamă de niciun fel de încercare de suspendare”, a declarat Klaus Iohannis.

Iohannis a fost întrebat de jurnaliști și dacă are de gând să se supună deciziei Curții Constituționale, din 30 mai, prin care a fost obligat să o revoce din funcție pe șefa DNA: „Eu iau în calcul să respect statul de drept, să îl întăresc, să am grijă, atât cât pot, să rămână procurori independenți, cu respectarea Constituției”.

Totuși, preşedintele român a evitat să spună dacă va pune sau nu în aplicare hotărârea. Șeful de la Cotroceni a menționat că încă aşteaptă decizia motivată și, după ce o va înțelege, se va expune. Președintele român a criticat voalat decizia Curţii şi a precizat că nu va accepta ca procurorii să fie subordonaţi politic. Ministrul Justiţiei a reacționat imediat. Acesta a menționat că trebuie să se facă o diferență clară între independența procurorilor în instrumentarea cauzelor și faptul că aceştia îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea ministrului Justiţiei.

Aseară, și Curtea Constituțională s-a reunit într-o ședință la care magistrații au decis, cu unanimitate de voturi, să se adreseze instituțiilor europene, printre care Comisiei de la Veneția, după ce mai multe partide și politicieni i-au recomandat președintelui să nu respecte decizia Curții, astfel fiind pusă în pericol democrația, statul de drept și funcționarea justiției constituționale.