La Chișinău a fost lansată Săptămâna Europeană a Energiei Durabile în Moldova. Mai mulți demnitari, antreprenori și oameni preocupați de eficiența energetică s-au adunat pentru a face schimb de practici în domeniul energiei regenerabile.

Să permitem cetățenilor Moldovei să achite mai puțin pentru facturile de energie și să avantajăm mediul frumos care ne înconjoară. Aceste obiective pot fi îndeplinite doar prin implementarea corespunzătoare a reformelor dar și printr-o înțelegere deplină a posibilităților de schimbare din partea societății,” a spus Peter Michalko, ambasador UE în RM.

Prezent la eveniment, Ministrul Economiei, Chiril Gaburici, a menționat că în ultimii 8 ani Republica Moldova a beneficiat din partea partenerilor de dezvoltare, de peste o sută de milioane de euro care au fost investiți în măsuri de eficiență energetică.

Astăzi avem o acoperire foarte modestă de 2% energie electrică din surse regenerabile. Consider că este, de fapt, foarte puțin. Pentru anul 2020 avem drept obiectiv – creșterea acoperirii cu energie electrică verde până la 10 la sută,” a declarat Chiril Gaburici, Ministrul Economiei și Infrastructurii.

Cel mai important, spun specialiștii, este ca oamenii să înțeleagă importanța utilizării raționale a energiei.

Principala investiție, dat fiind faptul că în Republica Moldova nu există resurse naturale fosile ar trebui să fie anume în eficiența energetică și anume promovarea surselor de energie regenerabilă,” Alexandru Ciudin, director AEE.

Antreprenorii din domeniul energetic au prezentat publicului invențiile noi. Astfel, dacă aveți casa într-o zonă gălăgioasă și trebuie mereu să deschideți geamul pentru aerisire, noile sisteme de ventilare ar putea fi o soluție.

Aici avem un sistem de ventilare centralizat cu recuperare de căldură cel mai înalt pe categoria A2+, producere germană. De fapt în primul rând trebuie eficientizată ventilarea fiindcă dacă te încălzești și stai cu geamurile deschise ca să aerisești, iar aerisirea este unul dintre punctele cele mai importante la eficientizarea energetică, n-are nici un rost să termoizolezi,” a spus Aurelia Catană, antreprenor.

Specialiștii spun că unele dispozitive ar permite ca apa caldă să se încălzească de la soare, în Moldova, zece luni din an.

În decursul acestei perioade putem spune că dumneavoastră 100% acoperiți necesitatea de apă caldă. Apa fierbinte ajunge în aceste tuburi se încălzește și, datorită convecției, se ridică și se adună acolo. Apa rece pentru că este mai grea coboară în tuburi și, încălzindu-se, se ridică din nou,” a menționat Avghenii Gavriluța, antreprenor.

Începând de astăzi și până duminică, 10 iunie, în Grădina Publică Ștefan cel Mare,vor avea loc mai multe activități de informare vizând eficiența energetică.

Reporter: Galina Timuș
Imagini: Vlad Coroban