/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ Șoferii și-au aliniat mașinile în fața Guvernului și au protestat: „Cerem coborârea prețului la carburanți la un nivel rezonabil”

missing
06 iunie 2018, ora 19:03

„Până nu o să fie prețul real pentru țara noastră, eu o să claxonez. – Nu a ieșit nimeni până când. – Până ce nu au ieșit, noi o să schimbăm locația la ei acasă și atunci o să iasă”.

Gheorghe Ilie a venit la protest tocmai de la Căușeni. A parcurs 75 de km ca să le transmită guvernanților un mesaj: „Asta e visul meu. Măcar o zi să trăiască cu leafa pe care o primesc pensionarii – de 800 de lei. Împărțim 8 sute de lei la 30, le-am dat banii în mână. Poate ne-or auzi, poate or avea și ei simț omenesc. Salariul la ei nu este ca la noi”.

„Prețurile trebuie să fie reale cu salariu nostru pe care îl au oamenii și cu pensia pe care o au. Dacă pensia este de 800 de lei, eu aș socoti că prețul la benzină ar trebui să fie de 3 lei, dar au să pună ei trei lei?”

Printre protestatari l-am întâlnit și pe Gheorghe Popa. Are acasă trei copii. Se descurcă greu și a venit să le ceară guvernanților respect pentru popor: „Deja nu ne mai permitem să supraviețuim. Noi am răbdat cât am putut, care au mai avut rezerve. Toți avem familii care trebuie hrănite. Noi nu avem altă ieșire decât să ieșim și să protestăm”.

„Direcția Guvernului și metoda lor de lucru nu este convenabilă pentru populația din republica noastră. Cu salarizarea din Republica Moldova, suntem limitați la toate celea”, spune Alexandru Coceban, protestatar.

„Niciodată așa la noi nu a fost ca să ajungem ca în ziua de azi. Părinții au plecat, copii au rămas cu buneii și uitați-vă împrejur câți copii decedează. Nu avem încotro, trebuie să facem o regulă”, susține Valeriu Chirca, protestatar.

Protestatarii le-au transmis și o petiție guvernanților: „Cerem coborârea prețului la carburanți la un nivel rezonabil, adică 14-15 lei. Solicităm să ni se prezinte metodologia formării prețurilor, cerem formarea prețurilor ca să înțeleagă toți, dar nu în termeni care nu o să înțeleagă nimeni. Calitatea carburanților să fie la standardele internaționale”.

Șoferii și-au exprimat revolta și față de comportamentul poliției în cazul șoferului amendat cu 300 de lei pentru că și-a lipit pe geam un abțibild cu inscripția „Sunt împotriva majorării prețurilor la carburanți!”.

Ar putea ca, într-o formă de intimidare, să ni se prezinte niște amenzi, pe parcurs n-o să le dea până astăzi, dar o să le dea mai pe urmă, când o să se mai liniștească o să vină și amenzile. Ce dezmăț se a face în țara asta că fiecare polițist își face legea cum vrea”, a menționat Gheorghe Popa, protestatar.

După câteva ore de protest în care au fost ignorați de guvernanți, manifestanții și-au parcat mașinile la intersecția străzilor Pușkin cu Ștefan cel Mare, blocând circulația. În scurt timp, în fața lor a ieșit ministrul Economiei, Chiril Gaburici. El le-a promis șoferilor că va discuta mâine despre tarife cu cei de la ANRE: „Noi o să facem tot efortul ca mâine să ne așezăm împreună la o masă cu grupul de lucru care l-au format colegii aici în care să discutăm cu colegii de la ANRE ca să explice foarte clar cum se stabilesc tarifele la petrol”.

Nici experții nu-i dau dreptate Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică.

Piața petrolieră, din păcate, la noi este reglementată foarte slab, ANRE nu-și prea îndeplinește bine misiunea și noi vedem acest lucru când prețul la petrol pe piața internațională crește”, a declarat Veaceslav Ioniță, expert „Idis Viitorul”.

Contactat de TV8, Serviciul de presă al ANRE a spus că administrația instituției este gata să se întâlnească cu protestatarii.

„Noi suntem gata să ne întâlnim cu protestatarii, să discutăm, să punem ceea ce a solicitat și premierul, să fie o transparență”, a spus Galina Sanduța, purtător de cuvânt ANRE.

Ieri, după intervenția premierului, ministrul de Interne, Alexandru Jizdan, a spus că a dispus o anchetă internă în legătură cu incidentul în care oamenii legii l-au apostrofat și amendat pe un șofer de taxi pentru că a protestat împotriva scumpirii carburanților. Jizdan a dat asigurări că nici un șofer care a protestat nu va mai fi amendat. Iar un comunicat al Guvernului precizează că parametrii de calitate ai benzinei și motorinei vor fi măsurați atât la import, cât și la stațiile peco în conformitate cu cerințelor europene.

Reamintim că, marți, ANRE a stabilit noile prețuri plafon pentru carburanți, care urmau să fie în vigoare până pe 12 iunie. Tariful pentru un litru de benzină era de 19 lei și 79 de bani, iar pentru unul de motorină – 17 lei și 75 de bani. Joi, 31 mai, ANRE și-a anulat propria decizie. Carburanții s-au scumpit de mai multe ori în acest an, iar majorarea precedentă a fost un record pentru ultimii doi ani.

Reporter: Carolina Bețivu
Imagine: Xenofont Gherghelaș

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram