Fracțiunea Partidului Socialiștilor în Parlament le-a propus deputaților adoptarea unei declarații despre protejarea patrimoniului etno-lingvistic. Propunerea vine după ce Curtea Constituțională a constatat că Legea cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti este depășită și nu corespunde realității actuale.

„În această hotărâre Curtea Constituțională și-a asumat atribuțiile care îi sunt improprii și a constat că Legea cu privire la funcționarea limbilor e învechită. Ca rezultat s-au pornit mai multe interpretări, care duc la destabilizarea situației social-politice”, a menționat Vladimir Țurcan, fracțiunea PSRM.

Fracțiunea liberalilor a declarat însă că nu va susține această propunere: „Considerăm că ceea ce a constat CC privind desuetudinea legii, este o hotărâre justificată și trebuie să fie clar pentru toată lumea că conform articolului 10, toate etniile se bucură de aceleași drepturi și nici o etnie nu se bucură de privilegii”.

Nu au fost de acord cu propunerea socialiștilor nici liberal-democrații, care au declarat că este paradoxal să aduci în Parlament un subiect ce ține de mediul academic.

La rândul său, democratul Sergiu Sârbu a menționat că decizia CC nu are nici un impact juridic, motiv pentru care propunerea nu este oportună.

„Păcat că CC a pornit acest subiect inutil pentru societate. Peste un milion de cetățeni vorbesc această limbă și trebuie să asigurăm condițiile legale. Vă rog să susțineți această declarație, pentru că nu conține nimic politic”, a mai menționat și socialistul Batrâncea.

Propunerea fracțiunii PSRM de adoptare a declarației nu a fost susținută de majoritatea deputaților.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!