/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Arestați pentru 30 de zile în dosarul mitei la ASEM. Avocatul unui suspect: „Mediatizarea încurcă la stabilirea adevărului”

missing
07 iunie 2018, ora 18:54

Primul suspect adus la judecătorie a fost o profesoară care bănuită că ar fi luat mită. Ea și-a acoperit fața cu mâinile și a refuzat să răspundă la întrebările jurnaliștilor. Femeia a primit 30 de zile sub control judiciar.

După ce femeia a părăsit sala, bărbatul care a așteptat-o la ușă a bruscat jurnaliștii care au încercat să vorbească cu suspecta.

„Am convenit că asupra acestui fapt să nu ne expunem în fața presei la moment. La domiciliul acesteia, în mijlocul ei de transport și la locul de muncă nu au fost găsite careva înscrisuri, ciorne sau careva mijloace bănești”, a menționat Silviu Burlacu, avocatul Mariei Ratcov.

Nu a vrut să vorbească nici cel de-al doilea suspect. Tânărul își va petrece următoarele 30 de zile în izolatorul CNA. Acest a încercat să fugă de jurnaliști.

Un alt suspect a primit tot 30 de zile de arest preventiv. Atât el, cât și avocatul său au refuzat să comenteze acuzațiile. Mai mult, apărătorul era pus pe glume:

„- Noi vă întrebăm ce poziție are clientul dumneavoastră.
– Stă așezat pe scaun.
– În instanță cum pledează?
– Mediatizarea încurcă la stabilirea adevărului.
– Dumneavoastră cum comentați? Ați fost implicat? Da sau nu?
– Dumnealui aflându-se în starea în care se află doriți ce să aflați de la dânsul?
– Care este poziția lui?
– Ian așezați-vă pe scaun și gândiți-vă care ar fi poziția”.

Doi dintre ceilalți trei suspecți, au fost plasați în arest la domiciliu, iar unul în izolator.

„Unii colaborează cu organul de urmărire penală, urmând să stabilim versiunile înaintate de acestea. Unii nu colaborează asta este dreptul său. Urmărirea penală este la etapă incipientă. Urmând să stabilim tot cercul de complici, de participanți la săvârșirea infracțiunii”, a declarat Mariana Botezatu, procuror.

Procurorii au anunțat că în total, în urma perchezițiilor în dosarul mitei de la ASEM, au ridicat peste 2 milioane de lei. Nouă persoane au fost reținute marți în urma perchezițiilor realizate în birourile profesorilor de la Academia de Studii Economice precum și la domiciliile complicilor acestora. Potrivit anchetei, angajații universității împreună cu mai mulți intermediari din afara instituției au creat o schemă prin care identificau studenți cărora le propuneau să cumpere examene, rapoarte pentru practica de producție precum și teze de licență sau master. Taxele variau între 1000 de lei și 550 de euro. Procurorii spun că rețeaua este alcătuită din aproape 60 de persoane, angajați ASEM și intermediari. Dacă vor fi recunoscuți vinovați, suspecții riscă până la 10 ani de pușcărie.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram