Raionul Drochia are un nou președinte, după ce, la 7 iunie, Vasile Grădinaru și-a prezentat demisia. În locul său la șefia raionului a fost numit Ion Dascăl, fost consilier raional din partea Partidului Democrat din Moldova (PDM). Noul președinte a venit la conducerea raionului sărac, întrucât nu a indicat în declarația de avere și interese personale pentru anul 2017 nici un venit, proprietăți sau bunuri. Demnitarul susține că lucrează împreună cu tatăl său, de aceea nu a indicat nimic în declarația de avere, scrie MoldovaCurata.md.

Vasile Grădinaru, ales cu trei ani în urmă preşedinte al raionului Drochia din partea PDM, a declarat pentru Moldova Curată că pleacă din funcție din cauza unor probleme de sănătate. La începutul mandatului său, Vasile Grădinaru a fost în vizorul presei, întrucât la cinci luni de la ocuparea funcției publice nu își declarase averea. Atunci el a spus pentru Moldova Curată că este un „om al pământului”, activând mai mulți ani în domeniul agriculturii, și nu știa că trebuie să depună o astfel de declarație.

Incompatibilitate de funcții?

Acum Grădinaru este înlocuit de către Ion Dascăl, secretar executiv al Oficiului Teritorial Drochia al Partidului Democrat. Până acum Ion Dascăl a deținut funcția de șef al Centrului multifuncţional de prestare a serviciilor publice, din cadrul Agenţiei Servicii Publice (ASP). Potrivit publicației „Glia Drochiană”, anterior Ion Dascăl a fost reprezentantul Moldtelecom în raioanele Drochia, Râșcani și Glodeni.

Noul președinte de raion este, din anul 2011, director și fondator al „Dascapital” SRL, firmă cu activitate în domeniul agriculturii. După ce a fost numit șef al Centrului multifuncțional, în luna aprilie curent, Ion Dascăl nu și-a depus atribuțiile de director, activând în două funcții concomitent, fapt ce contravine Legii cu declararea averii și a intereselor personale. Demnitarul consideră că nu a admis nici o incompatibilitate de funcții. „Nu are nici o treabă, nu încurcă una la alta”, a declarat Ion Dascăl pentru Moldova Curată. Articolul 16 al Legii prevede însă că „subiectul declarării se află într-o stare de incompatibilitate în cazul în care pe lângă funcţia publică sau de demnitate publică deține/exercită simultan o altă funcţie, calitate sau activitate, fapt care este interzis prin Constituţia Republicii Moldova şi/sau prin alte acte legislative”.

Un an fără nici un bănuț

În declarația de avere și interese personale pentru anul 2017, Ion Dascăl nu a indicat nici un venit, bunuri imobile sau mobile, dar nici conturi bancare. Demnitarul a spus că declarația ar fi completat-o contabila sa și a precizat că anul trecut nu a avut venituri, deoarece la firmă ar lucra împreună cu tatăl său. Acesta a mai spus că abia în acest an va perfecta actele pentru a deveni proprietarul unei case de locuit, moștenire de la bunica soției sale.

Filantrop în raionul Drochia

Ion Dascăl este un tânăr democrat foarte activ, judecând după comunicatele și fotografiile plasate pe rețelele de socializare și pe site-ul oficial al Consiliului Raional Drochia. Astfel, în luna mai curent, Ion Dascăl, împreună cu alți democrați, deputatul Corneliu Padnevici și fostul președinte de raion Vasile Grădinaru, apar în fotografii împărțind daruri. Ei au donat o mașină de spălat unei familii cu mulți copii, acțiune mediatizată și pe site-ul Consiliul Raional Drochia.