Salvatorii au dat start unei noi campanii masive de prevenire a cazurilor de înec, printre copii. Aceștia au efectuat vineri, la Valea Morilor, o simulare pentru a aminti oamenilor ce trebuie să întreprindă în caz de înec. În ultima lună, patru copii au murit înghițiți de ape.

Potrivit scenariului elaborat de salvatori, minorul intrase în apă, într-o zonă neamenajată, interzisă scăldatului. Acesta a fost observat, în timp util, de cineva și, dupa ce a fost adus la mal, a început să fie resuscitat.

„Persoana care a fost scoasă din apă are laringospasm, iar ca să-l scoatem noi trebuie să-i facem cinci ventilări de salvator.Când facem ventilări aerul îl luăm din altă parte inspirăm aerul nostru și când inspirăm ne uităm cu coada ochiului la cutia toracică”, spune Igor Mocanu, specialist superior în instruire paramedicilor.

Rolul de sinistrați a fost jucat de elevii de la un liceu teoretic cu profil sportiv din capitală: „Noi am demonstrat ca copiii să nu se scalde unde nu sunt salvamari s-au nesupravegheați de maturi”.

Minorii spun că știu cum să reacționeze în caz de înec.

„În caz că cad în apă trebuie să apuc barca de nas să merg la mal”.

„Dacă te îneci trebuie să ceri ajutor, până vine salvamarul trebuie să te ții la suprafață și trebuie să-ți păstrezi calmul”.

Specialiștii amintesc că cei mici nu trebuie lăsați singuri în apă: „Dacă nu știți să înotați sau dacă înotați rău nu vă scăldați singuri, nu intrați în apă mai sus de brâu”.

„Copiii au ieșit din vacanță, fug de acasă nu au ocupație și vin pe la iazuri în locurile neamenajate, se ascund prin stuh, vin la pescuit și sunt cazuri neplăcute”, susține Stanislav Ceglei, șef, stația centrală de salvare.

„Statistica este cutremurătoare. Potrivit datelor IGSU în ultimii 16 ani am pierdut 3.471 de cetățeni ai Republicii Moldova și i-am pierdut nu în lupte, nu în conflicte, i-am pierdut la înecuri și mai alarmantă este situația că din 3.471 de cetățeni 571 sunt copii”, menționează Mihail Harabadjiu, șef IGSU.

Ultimul caz în care trei copii și-au pierdut viața înghițiți de ape s-a produs acum 2 săptămâni în satul Pohrebeni, din raionul Orhei. În Moldova sunt peste 4.200 de lacuri şi doar 19 staţii de salvare pe apă, dintre care 10 se află în Chişinău.

Reporter: Carolina Bețivu
Imagine: Vlad Coroban