„Donează sânge! Dăruiește viața!”, cu acest slogan în mai multe orașe din țară se desfășoară Zilele Mondiale ale Donatorului de Sânge. Astfel, până pe 14 iunie, în fiecare zi, vor fi instalate puncte de colectare a sângelui în diferite sectoare ale capitalei.

Vineri, cortul mobil de transfuzie a sângelui a fost amplasat în sectorul Râșcani al capitalei. Oamenii au făcut coadă pentru a dona sânge, spunând că vor să facă o faptă bună.

„Am trecut pe alături și zic – dă să fac o faptă bună. Sunt unii oameni care sunt în stări critice prin spitale și au nevoie de sânge”.

„Să facem un bine pentru un copil sau pentru cineva care are nevoie”.

„Prima dată donez, el a mai donat și dorim să transformăm asta într-o tradiție”.

„Am mai donat și mai înainte și se zice ca trebuie măcar în fiecare an de donat. Cred că facem un bine pentru cineva”.

„Mă plimbam ieri pe aici, am văzut cortul și azi am venit”.

Peste o sută de persoane s-au prezentat la punctul de colectare a sângelui. Donator poate fi oricine dacă a atins majoratul, dacă are mai mult de 50 de kg și dacă este sănătos.

„Sânge pot dona oamenii de la 18 ani și până la 60. Oameni sănătoși care duc un mod sănătos de viață, care nu au avut în timpul apropiat intervenții chirurgicale, care nu au boli infecțioase”, susține Natalia Piscorschi, reprezentant CNTS.

După procedura de transfuzie, donatorul primește o pungă cu câteva produse alimentare: apă, suc, ciocolată, patru bucăți de halva și o sardină.

„După ce au donat sânge trebuie să știe că două zile să fie în repaos, adică să nu facă eforturi fizice, să nu stea în soare, să nu meargă la băi fierbinți, mâncare obișnuită și regim hidric abundent”, spune Diana Bejenari, medic transfuziolog CNTS.

Sâmbătă punctul de colectare va fi amenajat în sectorul Ciocana, pe strada Mircea cel Bătrîn 4/3. Iar pe 14 iunie, de Ziua Mondială a Donatorului de Sânge v-a fi organizată o manifestație în Grădina Publică Ștefan cel Mare.

Reporter: Galina Timuș
Imagini: Oleg Cozlov