/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Trump agită spiritele în ajunul „G7”. Mărul discordiei: taxele impuse de SUA la importul de oțel și aluminiu din UE, Canada și Mexico

08 iunie 2018, ora 19:14

Primii invitați au ajuns de la primele ore ale dimineții la castelul din munții canadieni unde se va desfășura summitul. Printre subiectele ce urmează a fi puse în discuție se numără economia și securitatea globală, dar și unele mai puțin abordate, precum egalitatea de gen, locuri de muncă adaptate provocărilor viitorului și schimbarea climei. Președintele Statelor Unite – Donald Trump, s-a angajat într-un schimb de replici tăioase pe Twitter cu președintele Canadei și al Franței în anticiparea summitului, punând la îndoială participarea sa. Polemica a pornit de la taxele impuse de SUA asupra importului de oțel și aluminiu din UE, Canada și Mexico. Liderul Franței, Emmanuel Macron, a spus că ar putea lăsa SUA pe dinafara unui potențial acord.

„Probabil președintele Americii nu are nimic împotrivă să fie izolat, dar nici noi nu avem nimic împotrivă să semnăm un acord doar între șase state. Pentru că aceste țări reprezintă valori, o piață economică care are putere istorică și care reprezintă acum o adevărată forță internațională”, a menționat Emmanuel Macron, președintele Franței.

Iar prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau, a declarat că aceste taxe ar fi ridicole. La rândul său, Donald Trump le-a transmis celor doi lideri să renunțe la taxele aplicate de țările lor în raport cu SUA, pentru a face posibilă o înțelegere.

Donald Trump a mai încins spiritele și cu anunțul că va pleca mai devreme de la summit, astfel, ratând participarea la sesiunea dedicată schimbărilor climatice și protecției mediului. Trump este recunoscut pentru faptul că neagă încălzirea globală, fapt ce l-a determinat să retragă SUA din Acordul climatic de la Paris. Și în acest an, grupuri de protestatari au ieșit în stradă, manifestând pașnic în Quebec împotriva irosirii de resurse pentru acest summit.

8000 de soldați au fost implicați în asigurarea securității la Summit-ul din acest an. Reuniunea are loc anual și reunește liderii Canadei, Statelor Unite, Franței, Marii Britanii, Italiei, Germaniei și Japoniei. Rusia a fost exclusă din G8 în 2014, ca răspuns la anexarea ilegală a Crimeei.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram