/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

ANI nu verifică dacă Silviei Radu a condus primărie fiind în incompatibilitate de funcție. Nu are inspectori

missing
11 iunie 2018, ora 20:32

TI Moldova a sesizat ANI în urma unei investigații publicate la 21 mai 2018 de RISE Moldova, în care se arată că în timp ce exercita funcția de primar interimar al municipiului Chișinău, Silvia Radu figura în acte și ca administratoare a două companii britanice care îi aparțin – Gate for Capital Limited și CIS Logistic.

Silvia Radu: Nu am încălcat legea

Potrivit investigației, la Gate for Capital Limited primarul interimar nu-și suspendase atribuțiile de director după accederea în funcța publică, iar la cea de-a doua companie, CIS Logistic, a fost director din august 2017 și până în ianuarie 2018, când compania a fost lichidată. Solicitată de RISE, Silvia Radu a răspuns în scris că a renunțat la funcția de la Gate for Capital LTD la 27 noiembrie 2017, depunând actele necesare la Companies House (Registrul Comerțului din Marea Britanie). Ea a mai informat că a doua firmă, CIS Logistics LTD, a fost desființată la 24 noiembrie 2017 și a concluzionat că în această privință a respectat întru totul legislația.

ANI: Nu avem inspectori de integritate, nu verificăm

Autoritatea Națională de Integritate este inactivă în atribuțiile sale de verificare a averilor, conflictelor de interese și incompatibilităților din luna august 2016, întrucât se află în proces de reformare. În răspunsul la solicitarea Transparency International Moldova să verifice eventuala situația de incompatibilitate admisă de Silvia Radu, ANI a răspuns, printr-o notă semnată de președinta Rodica Antoci: „Vă informăm că controlul de specialitate solicitat, al regimului incompatibilităților în privința persoanei vizate va fi decis în timpul cel mai apropiat de către unul dintre inspectorii de integritate, odată cu numirea în funcție a acestora. Până la angajarea inspectorilor de integritate examinarea prezentei sesizări se consideră a fi suspendată”.

Primii 4 inspectori de integritate au fost angajați luni, 11 iunie

ANI urmează să angajeze 46 de inspectori de integritate. Primele 9 funcții de inspector au fost scoase la concurs la 12 aprilie 2018. Din cele 10 dosare depuse au fost selectate 6 persoane. Luni, 11 iunie, ANI a anunțat că a angajat primii 4 inspectori de integritate, are au promovat ambele probe – interviul și testarea cu detectorul de minciuni. Potrivit consultantului pentru comunicare al ANI, Eugen Vițu, noi concursuri de angajare a inspectorilor urmează să fie organizate pe măsură ce vor fi alocate resursele financiare corespunzătoare.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram