/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

/DOC/ BAC 2018: Ministerul Educației reacționează la sesizarea unui profesor și spune că o va examina minuțios

missing
11 iunie 2018, ora 16:19

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării va analiza minuțios toate sesizările privind calitatea testelor de la examenul de bacalureat din sesiunea curentă și va întreprinde măsurile necesare pentru asigurarea unei evaluări corecte și obiective a răspunsurilor oferite de candidații care susțin examenul de bacalureat, se spune în declarația emisă de minister.

În același timp, autorii declarației spun că, consideră inoportună și contraproductivă analiza calității testelor înainte ca acestea să fie făcute publice. „Reconstituirea din memorie a subiectelor de la examen este interzisă, iar testele propriu-zise urmează a fi publicate pe pagina web a Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare la data de 27 iunie 2018, odată cu afișarea în Centrele de Bacalureat a rezultatelor preliminare ale examenului”, precizează ministerul.

În declarați se amintește de existența unui Cod de etică al cadrului didactic, potrivit căruia „învinuirile publice adresate unor cadre didactice de către alte cadre didactice reprezintă o încălcare a prevederilor acestui cod”. Iar, ministerul a făcut un apel către profesori să respecte prevederile codului menționat, fără a leza onoarea, demnitatea și reputația profesională a autorilor testelor. În declarația de presă, precizându-se că autorii testelor sunt „experți în domeniu, cu vaste experiențe în calitate de autori de subiecte de olimpiadă și examene naționale, precum și deținători ai gradelor didactice unu sau superior/ai titlurilor științifice”.

Menționăm că, în scrisoarea deschisă adresată ministrei Monica Babcu, profesorul Constantin Șchiopu a depistat o greșeală științifică. „Conform unui item, elevilor li se cere să comenteze semnificația simbolului „cuvinte” ( care, de fapt, nu este un simbol, ci o sinecdocă) din secvența „…oamenii nu deschid cărţi subţiri/ iar dacă o fac/observă imediat/ că înăuntru sunt/ puţine cuvinte pe rând/ puţine cuvinte pe pagină. Aceeași situație a fost atestată și în testul de evaluare din cadrul pretestării, elevilor solicitându-li-se să comenteze simbolul „fete” din versurile „El se îndrăgostește de una și de mai multe fete deodată”. În temeiul celor enunțate, rog să fie examinat cazul, prin convocarea unei comisii formate din specialiști din domeniul teoriei literaturii, care să elucideze problema în vederea evitării consecințelor ce pot avea un impact negativ asupra rezultatelor elevilor.
Cu respect, C. Șchiopu, dr.hab., conf. univ.”, a scris Șchiopu pe o pagină de facebook.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram