În Sankt Petersburg, instanța de judecată a amendat-o cu 160.000 de ruble (peste 42 de mii de lei) pe activista Varvara Mihailova, care a fost reținută în timpul mitingului din 1 mai cu un poster „Nouă etape ale descompunerii liderului” (Девять стадий разложения вождя) cu imaginea președintelui Vladimir Putin, scrie tvrain.ru.

Mihailova a fost găsită vinovată de încălcarea repetată a procedurii de organizare a unui miting, încălcare prevăzută în codul administrativ care presupune o amendă de 150-300 de mii de ruble. Ptrivit ei, instanța a decis și distrugerea posterului în care este afișat Putin.

Activista a explicat că a participat la un miting autorizat, însă poliția „a considerat că posterul nu corespunde subiectului coloanei” – activista se afla în coloana sindicatelor. Oamenii legii au constatat că cerințele celor din această coloană ar trebui să fie de natură socială. „Din punctul meu de vedere, aceasta este o absurditate totală, pentru mereu agenda socială este inseparabilă de cea politică”, a comentat Mihailova.

„Posterul meu se referă la interschimbabilitatea puterii, care, în opinia mea, este o problemă esențială în Rusia modernă”, a adăugat ea.

Instanța a decis distrugerea posterului, însă decizia va intra în vigoare numai după recursul verdictului sau după expirarea perioadei de recurs. De asemenea, expertiza va determina dacă posterul este o operă de artă și care este valoarea ei.