Neconfirmat oficial în funcție, Andrei Năstase și-a făcut apariția la ședința operativă a primăriei. Acesta a ținut un discurs despre fărădelegile din primărie și i-a îndemnat pe viitorii colegi să-și îndeplinească la cel mai înalt nivel atribuțiile de serviciu. Ar mai fi vorbit el, însă a fost nevoit să plece la Cinematograful Gaudeamus unde a încercat să se opună demolării clădirii.

Nu faceți pe ultima sută de metri ilegalități pentru că asta se întâmplă, observ în mai multe domenii și se fac foarte multe ilegalități, voi veni aici și voi face o analiză amplă și voi veni cu un raport în fața oamenilor. Mi-e foarte greu să vorbesc acum pentru că sunt cu gândul la Gaudeamus și voi pleca acolo”, a declarat Andrei Năstase, primar ales al Capitalei.

După ce și-a încheiat discursul, Năstase a plecat la cinematograf și a cerut muncitorilor să se oprească din demolat.

Dă-te jos am spus. Coboară mai repede!

Spiritele s-au încins după ce la fața locului au venit și reprezentanții companiei de construcție.

Ieșim în afara teritoriului și vorbim. Eu dau comandă să se lucreze aici, lucrați. Astăzi este autorizată construcția, astăzi este posibil de lucrat, mâine vorbim deja”.

Vă aduc la cunoștință că în acest moment am primit de la primăria Chișinău o dispoziție semnată de Nistor Grozavu prin care și cred că este de datoria dumneavoastră să luați legătura cu autoritățile municipale responsabile pentru a vă da în mod oficial o dispoziție cu privire la sistarea lucrărilor de desființare”, a declarat Năstase.

Noi nu încălcăm legile cum domnul Năstase violează proprietatea privată. Prezintă un act noi ne conformăm. Cineva din dumneavoastră timp de zece ani a fost aici la film?”, a declarat Vitalie Verejan, reprezentant companie de construcție.

Reprezentanții companiei mai spun că Andrei Năstase și oameni care îl însoțeau ar fi amenințat și atacat muncitorii.

M-a împins drept în poartă, dar eu nu știu cine este, zice că domnul Năstase îl așteaptă, dar eu cândva pentru domnul Năstase stăteam la mitinguri, dar acum de ce băieții lui vin aici”. În timp ce bārbatul afirmā ca ar fi fost bruscat de simpatizantii lui Nastase, reprezetantii Platformei DA au publicat imagini video în care se vede cā barbatul este bruscat de consilierul PSRM Alecsandr Odintov.

Majoritatea celor care treceau pe alături spun că cinematograful nu trebuie demolat.

Pentru mine este dureros pentru că anii mei de studenție i-am petrecut venind aici și privind filme interesante, erau filme indiene și românești, de toate felurile. Mă doare că se strică”.

Eu cred că trebuie să lase acest loc în liniște”.

Nu este bine, trebuie de reconstruit pentru tineret pentru că și așa în țara asta tineretul pleacă și este sărăcie mare. Asta nu este corect cum fac ei. Bandiții sunt la putere”.

Și fostul primar, Dorin Chirtoacă, a comentat demolarea cinematografului pe Facebook. Potrivit lui, clădirea nu este un monument de arhitectură și că ar fi fost privatizată de către liderul fracțiunii PCRM, Vladimir Voronin, încă în anul 2004. Scandalul legat de cinematograful Gaudeamus a izbucnit după ce, sâmbătă seara, mai mulți locuitori ai capitalei, împreună cu Andrei Năstase, au organizat un protest spontan față de acțiunile de demolare a Cinematografului Gaudeamus. Năstase susţine că lucrările au loc cu încălcarea legislaţiei, iar în spatele acestei acțiuni ar sta liderul PDM, Vladimir Plahotniuc. Nici Voronin și nici Plahotniuc nu au comentat aceste acuzații. Potrivit companiei de construcție pe locul cinematografului urmează să fie ridicat un bloc de locuit, cu 10 etaje, iar la primul nivel va fi o sală de cinema.

Reporter: Carolina Bețivu;
Imagine: Vlad Coroban.