/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Riscă să fie închise. Autoritățile municipale urmează să decidă ce vor face cu școlile fără copii

11 iunie 2018, ora 19:07

Printre instituțiile cu probleme se numără și gimnaziul 86 din sectorul Buiucani al capitalei, dar și gimnaziul 102 din satul Brăila. Directorii acestora spun că au un număr mic de elevi.

Soldul negativ este din cauza elevilor, neajunsul de elevi. La mine la ziua de azi trei părinți deja și-au luat documentele care le-au adus ca să vină în clasa întâi cu predare în limba română pentru că noi am vrut să deschidem și clase cu predare în limba română ca să ne fie mai ușor pentru că aici în apropiere nu este nici o școală,” a spus Gheorghe Varsan, director gimnaziul 86.

Numărul de copii în sat este așa, noi nu avem copii. Avem părinți care cred că este mai bine pentru copilul său să meargă la Chișinău, clar că școala de acolo este mai dotată,” a menționat Eugenia Babalici, directoare gimnaziul 102-Brăila.

Noua șefă a Direcției Generale Educație, Tineret și Sport a spus că trebuie să identifice acum resurse financiare pentru salarizarea angajaților și achitarea serviciilor comunale.

Componenta municipală este afectată de necesitatea întreținerii celor 58 de instituții cu sold negativ. Dacă în 2016, 32 de instituții de învățământ primar și secundar circa 24 la sută din numărul total de instituții utilizau edificiile până la 50 de procente din capacitatea de proiect în anul curent de studii numărul acestora s-a majorat și constituie 58 de instituții cu utilizarea capacității de proiect de 47 de procente,” a declarat Rodica Guțu, șef DGETS.

Eu aș pune nota doi DGETS pentru că noi suntem la coada țării când noi ar trebui să fim pe primul loc și să arătăm exemplu altor raioane cum se trece la autogestiune,” a spus Ruslan Codreanu, primar interimar Chișinău.

Și șefa Direcției Management spune că reforma care a fost implementată până acum de către DGETS a fost una ineficientă.

Politica care a fost sau metoda care a fost crearea contabilității la fiecare instituție publică a fost o aberație totală. Noi nu avem un program bine determinat. Ce facem, facem săli sportive care sunt foarte necesare s-au elaborăm un plan de reparație a acoperișurilor pentru că de la acoperiș se începe tot,” a menționat Eugenia Ciumac, șef Direcția Management Financiar.

Ruslan Codreanu a dispus ca responsabilii de la DGETS să elaboreze un plan eficient de optimizare a acestor instituții. În anul de studii 2017-2018, pentru asigurarea funcționalității instituțiilor cu sold negativ, au fost alocate 25 de milioane 600 de mii de lei, comparativ cu 10 milioane 748 mii lei în 2016.

Reporter: Carolina Russu
Imagine: Vlad Coroban

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram