Un bloc cu 13 etaje ar putea să fie ridicat chiar în grădina publică „Ștefan cel Mare”. O decizie în acest sens a fost luată de Curtea de Apel Chișinău care a permis că pe terenul unde se află în prezent cafeneaua Guguță să fie construit o clădire supraetajată. Astfel, judecătorii au respins cererile Consiliului Municipal Chișinău și a Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor prin care se solicitau interzicerea construcției. Ziarul de Gardă scrie că firma “R„egată Imobiliare”, succesoare în drepturi procedurale a companiei „Finpar Invest” SRL, controlată, la rândul ei de apropiații lui Vlad Plahotniuc, a primit unda verde la privatizarea terenului pe care se află cafeneaua.

Contactat de TV8, directorul Agenției de Inspectare și Restaurare a monumentelor, Ion Ștefăniță ne-a spus că destinația spațiului unde se află cafeneaua Guguță este socio-culturală. Aici pot fi construite cafenele, restaurante sau alte edificii, dar nicidecum blocuri locative: „Știu că ceva pentru socio-cultural sau centru de afaceri era așa inițiativă, dar ca rezidențial bloc locativ așa ceva nu a fost. Eu cred ca noul proprietar să revină la recomandările care au fost date de către Consiliu Național a Monumentelor Istorice”.

Și arhitectul șef al capitalei, Sergiu Borozan, spune că deocamdată nu se cunoaște ce va fi construit pe teritoriul cafenelei Guguță: „Pe auzite și eu vă pot spune că se inițiază să fie, dar numai iarăși un PUZ din centru și va fi în context cu toate clădirile din jur cum să fie și ce să fie. Nu va fi bloc locativ nicidecum pentru că mi se pare că nici o companie trează la minte nu i-ar veni în cap, în al doilea rând nu este încă nici un proiect propus ca acolo să fie”.

Subiectul făcut public de Ziarul de Gardă a fost discutat și de primarul ales, Andrei Năstase. Acesta a reacționat la decizia instanței de judecată, într-o postare făcută live pe facebook, în care s-a arătat deranjat de posibilitatea unui bloc cu 13 etaje, în locul cafenelei Guguță din parcul central al capitalei: „Aceste decizii ale instanțelor de judecată, aceste acțiuni de demolare a unor imobile într-un timp foarte, foarte scurt denotă faptul că guvernarea încă nu și-a rezolvat o serie de mârșăvenii la adresa orășenilor și ai orașului și iată de ce amână și validarea mandatului”.

Ziarul de Gardă mai scrie că, în luna august 2017, Finpar Invest, companie controlată prin intermediari de politicianul Vladimir Plahotniuc, a vândut cafeneaua „Guguță” situată în parcul „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Capitală. Localul a ajuns în proprietatea firmei „Regata Imobiliare” SRL, care aparține unei alte firme, „Biotehnos” SRL, fondată de omul de afaceri, Ceslav Ciuhrii. Nu am reușit să-l contactăm pe acesta pentru precizări.

Reporter: Carolina Bețivu
Imagine: Xenofont Gherghelaș