/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

/VIDEO/ Vor să fie medici, dar nu în Moldova. Studenții de la medicină au depus Jurământul lui Hippocrate

missing
12 iunie 2018, ora 17:39

Salariul mic, dar și condițiile insuficiente de muncă îi fac pe mulți absolvenți să apuce calea străinătății. În topul preferințelor se află România.

„Suntem cu gândul în România. – De ce nu acasă? – Ne uităm unde, dar totuși, România, aceasta este Europa, sunt oportunități mai mari. La urma urmei și statul se mai uită la studenți și salariile sunt mult mai mari”.

„După șase ani pentru un rezident care dorește să facă o familie este foarte dificil să rămână aici cu un salariu mic”.

„Cel mai important factor, avem niște salarii mici și din România am avea mai mari posibilități să mergem mai departe să ne dezvoltăm ca medici”.

„Unde e plătit bine. Asta ar însemna că în afara țării”.

Unii speră că și acasă vor putea să-și construiască o carieră.

„Sperăm că lucrurile o să se schimbe spre mai bine, adică deja s-au făcut schimbări în domeniul rezidențiatului și eu sper că schimbări pe viitor o să fie”.

„Mi-aș dori în mod sigur să rămân dar cu condiția că statul nostru se mai gândește la noi și nu uită că o mie și ceva de lei e insuficient pentru a trăi”.

Aproape 300 de absolvenți din cei 700 sunt străini. Aceștia au ales Moldova pentru că aici studiile costă mai puțin decât în țările unde s-au născut. Ei spun că merg să-și continue studiile acasă și tot acolo vor rămâne să profeseze. Recunosc însă că le va fi dor de țara noastră.

„O să-mi fie dor tare de Moldova pentru că am trăit aici șapte ani de zile și o să fie foarte greu pentru mine să las o parte din sufletul meu, din inima mea”.

„Să începem să lucrăm, adică lucru în Israel la noi în țară”.

„O să mă angajez la un spital de la noi și pe urmă îmi văd de viața mea. Am avut foarte mare plăcere că am venit aici și am găsit căldură, mi-a plăcut, vă mulțumim din suflet”.

Absolvenții au vrut să fie la înălțime și s-au îmbrăcat cât mai elegant. Două absolvente s-au remarcat prin faptul că și-au decorat tocile, în semn de mulțumire familiei.

„Am dorit să mulțumesc familiei mele pentru că m-a susținut toți acești ani de asemenea fratelui meu, dar nu a încăput pe tocă”.

„Am vrut să fie ceva diferit și este o legătură cu serialul meu preferat dar oricum doresc să mulțumesc tuturor: părinților, profesorilor, colegilor. O să-mi fie dor”.

Și părinții au ținut să fie alături de copiilor lor, în această zi importantă.

„Să aibă succes și pacienți sănătoși”.

„Să fie un specialist binevenit în societate, am emoții”.

Potrivit ministerului Sănătății, salariul unui medic începător este de 2.080 de lei, la care se mai adaugă un spor de 15 la sută. Absolvenții studiază medicina cel puțin 6 ani, plătind bani grei pentru contracte, iar pentru a profesa ei trebuie să facă și Rezidențiatul. Pentru anul de studii 2017-2018, valoarea unui contract anual la Medicină este, în medie, de 30 de mii de lei. Datele ministerului Sănătății arată că în ultimii 20 de ani, peste 40 la sută dintre medici au abandonat profesia și au plecat peste hotare.

Reporter: Galina Timuș
Imagine: Vlad Coroban

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram