În timp ce Procuratura Generală anunță că dosarul în care este vizat liderul PDM, Vlad Plahotniuc, în România, a ajuns pe mâna procurorilor moldoveni, șeful DIICOT România a declarat pentru TV8 că Curtea de Apel București încă nu s-a pronunțat în privința transferării dosarului din țara vecină în Republica Moldova.

„Materialele puse la dispoziție de către autoritățile din România le examinam, concomitent, aşteptăm şi decizia finală a organelor competente române”, a declarat pentru TV8 Maria Vieru.

În același timp, Daniel Horodniceanu, șeful DIICOT, a declarat pentru TV8 că, ședința din 12 iunie a Curții de Apel București în care instanța trebuia să se decidă privind transferarea dosarului la Chișinău a fost amânată și cel ai probabil o nouă ședință va avea loc pe 20 iunie curent.

Menționăm că, potrivit presei din România, Vladimir Plahotniuc este vizat într-un dosar penal deschis pentru constituirea unui grup infracţional, şantaj, înşelăciune şi spălare de bani. Dosarul a fost constituit în aprilie 2017 ca urmare a unei plângeri penale formulate de Veaceslav Platon, fost parlamentar în R. Moldova și om de afaceri, etichetat drept „raiderul nr. 1 din CSI”. Platon se află acum la închisoare în Chişinău, fiind condamnat la 18 ani de detenţie pentru spălare de bani în cazul „the Russian Laundromat” (maşina rusească de spălat bani). Platon a reclamat autorităţilor române că Vladimir Plahotniuc l-ar fi înşelat şi deposedat de acţiuni la bănci şi companii de asigurare din Republica Moldova: Victoriabank, Banca de Economii, ASITO, Victoria-Asigurări şi Alfa Engineering. El s-a plâns procurorilor români că Vladimir Plahotniuc ar fi pus la cale un „take over” al afacerilor sale prin intermediul autorităţilor din Republica Moldova – Banca Centrală de la Chişinău şi organele de procuratură.

În februarie acest an, DIICOT a cerut Tribunalului Bucureşti să aprobe cererea de transfer a procedurii penale în Republica Moldova pentru mai multe motive:

„Posibilele infracţiuni sesizate nu au fost comise, nici măcar în parte, pe teritoriul statului român şi, în consecinţă, administrarea unor mijloace de probă ar fi extrem de îngreunată”, arată procurorii DIICOT în cererea de transfer a procedurii penale. DIICOT mai arată că, deşi Plahotniuc are cetăţenia română, el locuieşte mai mult în Republica Moldova, iar faptele de care este acuzat de către Veaceslav Platon ar fi fost comise tot acolo.