După ce anterior se vehicula că în locul cafenelei Guguță din Parcul Central va fi ridicat un hotel, actualul proprietar al localului susține că aici ar putea fi construit un business centru. Totodată, Ceslav Ciuhrii nu exclude faptul că pentru implementarea proiectului va cumpăra și clădirea în care se află cinematograful Patria, amplasată în imediata apropiere. Ciuhrii susține că noua clădire va „înfrumuseța” centrul Chișinăului și că interdicția de a construi o clădire înaltă pe acest loc a fost ilegală. În CMC, situația legată de cafeneaua Guguta a fost numită „o nelegiuire”, iar funcționarii publici dau asigurări că o vor lupta pentru clădire până la capăt, transmit cei de la Newsmaker.

Ceslav Ciuhrii, cel căruia compania „Finpar Invest”, companie controlată prin intermediari de politicianul Vladimir Plahotniuc, a vândut în vara lui 2017 cafeneaua „Guguță”, a declarat pentru sursa citată că intenționează să construiască un centru de afaceri cu mai multe etaje în locul fostei cafenele. Acesta a transmis și imagini cu conceptul posibilei construcții.

În același timp, Ciuhrii a menționat că a respectat întotdeauna legile și intenționează să le respecte, chiar și atunci când va construit clădirea de birouri în Parcul Central. Acesta susține că va fi luată în considerare infrastructura parcului. El și-a exprimat încrederea că „publicul va susține un proiect bine gândit care va aduce Chișinăul mai aproape de orașele europene”. Acesta a mai promis că va defini numărul de etaje ale clădirii cu urbaniștii.

Foto: Newsmaker / Ceslav Ciuhrii

Anterior, urbaniștii și societatea civilă au criticat în mod repetat proiectul de construcție a unei clădiri multi-etajate în locul cafenelei Guguță, menționând că în zonă nu ar trebui să fie ridicată o construcție înaltă, deoarece este un centru istoric și o zonă de parc. Ceslav Ciuhrii, însă este sigur că nemulțumirea societății civile nu se datorează construcției înaltei ce ar urma să fie ridicată, ci a faptului că aceasta va „arătă teribil”. „Am construit restaurantul Mi Piace (n.r. construcție ridicată în parcul Valea Trandafirilor), dar puteam ridica acolo un bloc de locuit. După o analiză detaliată, am revizuit planurile și le-am oferit locuitorilor un loc minunat. Așa va fi și cu proiectul Guguță, va fi unul pentru oraș și voi fi mândru de el”, a asigurat Ciuhrii.

Foto: Newsmaker / Ceslav Ciuhrii

De asemenea, el nu a exclus că, pentru realizarea proiectului, va cumpăra clădirea cinematografului Patria, care se află în imediata apropiere de viitorul business centru. Reamintim că, din cauza datorilor cinematograful Patria a fost scos la vânzare. „Dar, cinematograful va rămâne în orice caz”, a asigurat omul de afaceri, adăugând că costul preliminar al proiectului este de 12 milioane de euro.

Reamintim că, luni, 11 iunie, primarul ales al Capitalei a declarat că va ataca la Curtea Supremă de Justiție hotărârea Curții de Apel Chișinău care a decis că Regata Imobiliare poate privatiza terenul unde actualmente se află cafeneaua Guguță. Detalii AICI.

Menționăm că, judecătorii au respins cererile Consiliului Municipal Chișinău și a Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor prin care se solicitau interzicerea construcției.

Contactat de TV8, directorul Agenției de Inspectare și Restaurare a monumentelor, Ion Ștefăniță ne-a spus că destinația spațiului unde se află cafeneaua Guguță este socio-culturală. Aici pot fi construite cafenele, restaurante sau alte edificii, dar nicidecum blocuri locative: „Știu că ceva pentru socio-cultural sau centru de afaceri era așa inițiativă, dar ca rezidențial bloc locativ așa ceva nu a fost. Eu cred ca noul proprietar să revină la recomandările care au fost date de către Consiliu Național a Monumentelor Istorice”.