Moldovenii dau între 50 și până la jumătate de milion de lei mîță. Asta arată un studiu menit să măsoare impactul Strategiei Naționale de Integritate și Anticorupție. Timp de un an, valoarea mitei este de 405 milioane de lei. Potrivit intervievaților, cele mai corupte sunt instituțiile medicale, Serviciul Vamal, poliția și instanțele de judecată.

Potrivit cercetării, corupția este calificată drept o problemă foarte gravă de fiecare al treilea cetățean și de o treime dintre agenții economici. Fiecare a doua persoană consideră că în Republica Moldova nu există nicio instituție publică care să nu fie coruptă.

„Dintre persoanele fizice și agenții economici care au recunoscut că au dat mită, o persoană a dat în medie mită de aproape patru ori în decursul a 12 luni la instituție sau alta iar din partea agenților economici frecvența mitei a fost de șase ori,” a menționat Ruslan Sințov, director CIVIS.

S-a estimat că oamenii de rând au dat mită în valoare de 278 de milioane de lei, iar agenții economici – de 127 de milioane de lei.

„Știți, moldoveanul parcă n-ar putea fără mită”

„Medicilor am dat. Ei singuri numesc suma. Am mers și mi-am făcut operație la glanda tiroidă. Pe lângă ceea ce am plătit la casă, medicul mi-a spus: încă 100 de euro.”

„Când microbuzele trec expertiza tehnică, obligatoriu dau mită 450 sau 500 de lei”

Unii oameni spun că n-au dat mită niciodată.

„Mită să dau? Nu iau și nici nu dau.”

„- N-avem cui da mită, nu iau mită la noi polițiștii.
– Dar alt cineva?
– Nimeni nu i-a mită la noi.”

Potrivit cercetării, agenții economici au oferit cadouri, în mare parte, Curții de conturi, Inspecției anti-incendiare și Agenției Proprietății Publice, în timp ce oamenii de rând – instituțiilor de învățământ și celor medicale. Trecătorii spun că trebuie să facem diferență dintre mită și mulțumire.

„Eu nu cred așa, mita e mită iar mulțumirea e alt ceva. Mulțumire asta e atunci când omul face ceva din suflet iar mita iar mita este despre relații de lucru.”

„Chiar și eu pot să mă duc să dau la medic o cutie de ciocolată sau șampanie dacă mi-a plăcut cum s-a adresat cu mine sau mi-a dat o lecuire.”

„Medicilor am dat mulțumire pentru că fără asta mă simt incomod.”

„- O cutie de ciocolate da.
– Cui ?
– La profesori când s-au terminat examenele.”

Volumul total al mitei a fost de 405 milioane lei, aceasta ar însemna o valoare similară a bugetului municipiului Bălți aprobat pentru anul 2017. Studiul a fost efectuat de CIVIS, în perioada 14 noiembrie 2017 – 1 februarie 2018, și a fost finanțat de ministerul de Afacerilor Externe al Norvegiei.