Alegerile locale din Chișinău au fost desfășurare în mod echitabil și cinstit, în schimb campania electorală a fost marcată de mai multe fenomene și atacuri asupra unor concurenți electorali, dar și finanțare dubioasă a campaniei. De această părere este ambasadorul UE în Moldova, Peter Michalko, care spune că Uniunea Europeană va analiza sub lupă toate acțiunile instituțiilor statului implicate în procesul electoral.

Fiind invitat în cadrul emisiuni Politica Nataliei Morari, Peter Michalko a vorbit despre câteva nereguli pe care le-a sesizat.

Inclusiv folosirea știrilor false despre unii dintre candidați. Au fost deschise niște întrebări în ceea ce privește finanțarea unor candidați”, a declarat Peter Michalko, ambasadorul UE în Moldova.

Ambasadorul a vorbit și despre interceptările telefonice care au apărut în spațiul public, în ajun de primul tur al alegerilor, dar și despre reacția pasivă a organelor de drept.

Dacă vorbim despre chiar înregistrări ilegale este un lucru care creează foarte mari îngrijorări. Deci, aceste instituții care au rolul în acest domeniu trebuie să-și ia acțiune acolo unde cetățenii așteaptă”, afirmă ambasadorul UE în Moldova.

Michalko a mai spus că UE va monitoriza toate instituțiile responsabile de procesul electoral.

Vrem să sperăm că în viitor performanța acestor instituții independente va fi una mai credibilă, asta înseamnă că noi ne vom uita foarte îndeaproape la toate deciziile pe car ele vor lua, inclusiv cele care au fost luate inclusiv după turul al doilea”, a declarat Peter Michalko, ambasadorul UE în Moldova.

Rezultatul alegerilor locale din capitală urmează a fi validat de judecătoria sectorului Centru pe 15 mai.