Pentru că arșița devine tot mai greu de suportat, salvatorii au început instalarea corturilor în cele mai aglomerate zone din capitală. Cei toropiți de canicula se pot răcori cu un pahar cu apă sau să primească ajutor medical. Între timp, zeci de oameni s-au refugiat pe plajele din capitală. Au făcut băi de soare și s-au scăldat în apa lacurilor, bucurându-se de timp frumos.

La punctele anticaniculă, trecătorii pot să-și potolească setea un cu pahar cu apă, dar și să-și măsoare tensiunea. Totodată, în caz e necesitate cei care sunt afectați e caniculă pot fi transportați e urgență și la un punct medical.

Aici avem o trusă medicală și până vine ambulanța noi trebuie să acordăm ajutor medical, avem tifon, plasturi și tinctură e iod”, explică Iulia Butuc, serviciul intern sectorul Râșcani.

Ah, tare-i bună”.

Așa mi-e de sete, nu ai idee”.

Îmi place, s-au instalat la moment pentru că pe aceste călduri oamenii chiar sunt deshidratați și este foarte bine”.

Un lucru foarte bun, oamenii care au probleme cu tensiunea și, în genere, un pahar cu apă întotdeauna este folositor pentru organism”.

Corturile anticaniculă sunt o salvare și pentru cei care își vând produsele în stradă.

Le mulțumesc în tot anul pentru că eu și în an am vândut și luăm de la ei câte un pahar cu apă. Ne adresăm și lor mai luăm și de acasă. Dacă o iau de acasă îmi spăl mâinile, mă răcoresc un pic”.

Mulțumim că au venit aici și or să facă măcar ceva treabă măcar să ne dea câte un pahar de apă din când în când, pentru că pensia așa este de mica, putem noi să trăim cu opt sute de lei? Iaca vin cu mălină, căpșună, pătrunjel, mărar.”

Este foarte bine, foarte bine luăm câte un pahar de apă minunată, rece, gustoasă”.

În Chișinău au fost instalate cinci corturi de prim-ajutor. Astfel de unități vor apărea și în Bălți, Cahul și Comrat.

În punctele strategice acolo unde este un flux de oameni ele vor funcționa pe parcursu perioadei caniculare când temperatura va depăși 34-35 grade celsius”, a declarat Liliana Pușcașu, șef centrul Relații cu Publicul IGSU.

Alți chișinăuieni s-au refugiat pe plajele din capitală, unde se răcoresc în apa lacurilor.

Este bine, plăcut ce să facem altceva? Nu avem mare, nu avem nimic. Venim măcar aici”.

Ne pregătim de o ținută nouă de vară, frumoasă. Cât ne bronzăm, citim și ceva interesant”.

Noi venim de la ora nouă dimineața și stăm până la ora 12, unu”.

Pentru a evita insolațiile și alte efecte negative ale caniculei, medicii recomandă să evitam plimbările între orele 10.00 și 18.00 și să bem cât mai multă apă. De asemenea, specialiştii ne îndeamnă să ne protejăm capul cu pălării și să purtăm haine din țesături naturale.

Reporter Carolina Bețivu;
Imagine: Xenofont Gherghelaș.