/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Nedumeriți de salariile de mii de lei ale unor șefi de instituții de stat, deputații PCRM au venit cu o inițiativă legislativă

14 iunie 2018, ora 20:17

Noi propunem ca salariile lunare ale conducătorilor autorităților publice bugetul cărora este aprobat de Parlament de Guvern sau au un buget autonom nu vor depăși 95% din salariul lunar al persoanelor cu funcție de demnitate publică în competența cărora este numirea acestora”, a declarat deputat PCRM, Inna Șupac. În același context, deputata a spus că fracțiunea PCRM „se arată nedumerită de faptul că salariul lunar a directorului general a agenției naționale pentru reglementare în energetică, domnul Tudor Copaci, care de fiecare dată vine cu propunerea de majorare a prețului la carburanți, „salariul lunar al acestuia este aproape de 60 mii de lei. Ne pare straniu că Sergiu Cioclea, guvernatorul BNM, primește lunar câte o sută de mii de lei sau aproape 3500 de lei pe zi. Ne pare straniu că, spre exemplu directorul Autorității Aeronautice Civile domnul Radu Benziuc este remunerat cu 68 de mii de lei”, a menționat Șupac.

Deși, inițiativa comuniștilor a primit susținerea deputaților liberali și socialiști, nu a avut suficiente voturi și nu a fost includă pe ordinea de zi a Parlamentului în perioada 14-22 iunie.

Noi cu adevărat purtăm responsabilitatea numirii în funcție a acestor persoane ca să ne reprezinte și ca totodată să ia deciziile corecte pentru populație. Noi vedem despre activitatea unora cum este și vedem că se judecă două instituții de stat și fac toată această paradă. Există o tradiție în mai multe state, unde persoanele angajate în funcțiile publice nu pot avea salarii mai mare decât cei care îi angajează sau cum este în SUA mai mare decât salariul președintelui”, a declarat liberalul Lilian Carp, precizând că în R. Moldova avem o altă tradiție. El a amintit despre majorările salariilor judecătorilor, spunând că nu a văzut efectele acestei majorări. Deputatul s-a referit și la salariile de la ANRE, precizând că vor susține această inițiativă. „Cu adevărat nu trebuie să existe un salariu mai mare decât acei care poartă responsabilitatea de numirea lor în funcție”, a concluzionat Carp.

Și socialistul Bătrâncea a declarat că fracțiunea PSRM va susține inițiativa. „Ideea însăși a acestor salarii este că acești oameni ar trebui să protejeze interesul public, ar trebui să facă tot posibilul pentru îmbunătățirea serviciilor, preț cât mai redus, cât mai adecvat pentru cetățeni. Dar în condițiile în care și ANRE-ul și alte instituții nu mai reprezintă interesul public și deservesc doar agenții economici, și deservesc interesele private a unor agenți economici, în aceste condiții întradevăr lor trebuie de adus aminte că trebuie să servească interesul public și există și sunt salarizați din banii publici, de aceea noi socialiștii bineînțeles susținem acest proiect de lege ca să plafonăm salariile la oameni care au uitat pentru ce primesc aceste salarii”, a declarat Vlad Bătrâncea, deputat PSRM.

Președintele Parlamentului a menționat că, avizul Guvernului pe acest proiect este negativ. De asemenea, el nu a fost inclus pe ordinea de zi a Parlamentului în perioada 14-22 iunie deoarece nu a întrunit voturile necesare. Din cei 86 de deputați prezenți la ședință, doar 41 au susținut, pe când erau necesare 44 de voturi.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram