/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ Peisaje de poveste la Cobusca Nouă. Lanurile de levănțică atrag numeroși doritori de imagini memorabile

missing
14 iunie 2018, ora 19:54

De acum ea se usucă, cad florile albăstrele și ea peste vreo zece zile o să fie sură. Noi în fiecare zi luăm analize în laborator”, Mihai Gore, responsabil-șef.

În laborator se verifică gradul de ulei al plantei. Anul acesta agricultorii de la Cobusca Nouă speră să strângă în jur de trei tone și jumătate de floare de pe un hectar. Pentru asta au cumpărat și două combine.

Mâini lucrătoare nu avem, nu avem cu cine, așa nouă ne trebuie o sută de oameni ca să strângem și să grămădim, acolo e lucru greu și anul acesta am hotărât să luăm combine și o să vedem”, explică Mihai Gore.

Uleiul care se produce la uzina din Cobusca Nouă este exportat în Germania, Franța, dar și în alte țări ale Uniunii Europene.

De la o tonă când și cum iese, de la 4 litri dintr-o tonă până la 8-9 litri. Noi vindem și cu sticluțe mici. Cât costa? O sticluță de salvie e 90 de lei, de fenicula avem de 30 de lei și de isop avem tot 30 de lei și de salvie și de levănțică”, explică Simion Grigore.

Acest lan de levănțică se întinde pe o distanță de un km și nu poate fi cuprins cu ochii. Dorința de a face poze rupte din basm dar și mireasma de aici îi face pe oameni să vină din toate colțurile țării dar și de peste hotare” Reporter TV8, Galina Timuș..

Această familie a venit aici tocmai din Ucraina, Odessa. Spune că au aflat de câmpul de levănțică de pe Instagram și, deși drumul a fost anevoios, priveliștea pe care au găsit-o și-a meritat efortul.

Niciodată nu am trecut hotarul, niciodată nu am fost în Moldova de aceea vreo patru ore și jumătate am mers. Da, suntem cu copil mic și cam greu de mers. Să vedem, să ne fotografiem, să avem amintiri frumoase, să mirosim pentru că niciodată nu am mirosit lavanda”, spune Irina Capalova.

Soția vorbea încă din anul trecut și iată în sfârșit am hotărât să venim, am luat prietenii, automobilul și am venit la voi”.

Iar aceste femei sunt de la un atelier de restaurare a mobilei din Chișinău și, în colaborare cu un producător de vinuri, au hotărât să facă în lanul de levănțică poze pentru promovare.

O să fie o sesiune foto de promovare a produselor noastre pe care noi le realizăm și deja a vinurilor spumante”, Tatiana Doschinescu.

E perioada când înflorește și să găsim cadre mai frumoase. Este foarte frumos, combinație de miros, de culoare și la general e frumusețe”, afirmă Nina Stețco, fotograf.

Dacă vrei să faci poze în lanul de levănțică trebuie să achiți 50 de lei. Unii însă refuză să plătească.

Vin tare mulți, acum ne năvălesc, Chișinăul, Odesa și Transnistria, e cu plată le explicăm, oamenilor nu le convine, este sfadă, tare greu. La noi este tăbliță pusă că e câmp privat, acces interzis, noi umblăm și le explică. Vedeți ce să face pe marginea drumului: aruncă, mănâncă, beau, hârtii, asta nu-i frumos și mulți nu înțeleg”, explică Mihai Gore, responsabil-șef.

Potrivit Organizaţiei de Atragere a Investiţiilor și Promovarea Exportului din Moldova, un litru de ulei de levănţică produs în Moldova este vândut, în țările europene, la un preţ de 100-120 de euro.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram