Direcția generală educație, cultură, tineret și sport s-a autosesizat în legătură cu colectările ilicite de bani în instituțiile de învățământ. Din sursele anonime s-a constatat că în unele școli și grădinițe managerii refuză să elibereze anumite dosare, acte sau creează variate circumstanțe ca să oblige părinții să achite contribuții restante în asociațiile de părinți sau alte organizații/fundații.

DGECTS reamintește că, potrivit Ordinului nr.1176 din 8 septembrie 2017, se interzic colectările ilicite de bani sub orice pretext (presupusele taxe de înmatriculare în instituţiile cu finanţare de la buget, asigurarea cu manuale de alternativă, prestarea serviciilor educaţionale suplimentare la programele de studii, consultaţii academice, efectuarea lucrărilor de reparaţie, amenajarea şi dotarea instituţiilor de învăţământ, organizarea activităţilor extraşcolare, etc.) sau acceptarea altor beneficii din partea copiilor/elevilor şi familiilor acestora. Directorii și cadrele didactice sunt obligați să respecte prezentul Ordin.

În cazul nerespectării conţinutului prezentului ordin, dar şi a prevederilor actelor legislative ce interzic colectările ilicite de bani, persoanele găsite vinovate vor fi trase la răspundere în conformitate cu legislaţia în vigoare.