În contextul introducerii de la 01 decembrie 2017, a regimului fără vize pentru cetățenii României și Bulgariei, Guvernul Canadei a anunțat la data de 05 iunie curent, aplicarea unor măsuri restrictive cetățenilor români la călătoriile în Canada.

Astfel, începând cu 05 iunie, cetățenii români vor avea nevoie de un pașaport electronic valabil pentru a continua să călătorească în Canada. Față de acești călători rămâne valabilă cerința de a obține Autorizația de călătorie electronică (Electronic travel authorisation, eTA) pentru călătoriile întreprinse pe calea aerului. De menționat că eTa este o cerință unică aplicată de Canada începând cu anul 2017 față de toți cetățenii străini (inclusiv cetățenii UE) care până la introducerea eTA au fost scutiți de obligația de a deține viza de intrare în Canada, cu excepția cetățenilor SUA.

Românii care dețin un pașaport non-electronic, inclusiv, pașaportul temporar vor avea nevoie de o viză valabilă pentru a călători în Canada.

S-a decis impunerea măsurilor respective din cauza creșterii numărului solicitanților de azil odată cu introducerea regimului fără viză pentru cetățenii români și bulgari.