Organizația Națiunilor Unite urmează să examineze pe 22 iunie rezoluția R. Moldova privind retragerea trupelor ruse din regiunea Transnistreană. Documentul ridică mai multe semne de întrebare. Fostul ambasador la ONU Vlad Lupan susține că aceasta nu este nici clară, nici categorică și nici nu indică un termen limită până când aceste trupe ar trebuie retrase.

Într-o postare pe blogul său, Vlad Lupan, susține că rezoluția nu menționează explicit că este vorba de retragerea forțelor militare ruse. „În numele rezoluției se spune despre trupe străine, nu rusești. Proiectul nu menționează în mod explicit că retragerea este solicitată forțelor militare ruse și, de fapt, și armamentului, echipamentului și muniției, așa cum s-a convenit în 1999 la Summitul de la Istanbul”, afirmă Lupan.

Fostul ambasadoru mai scrie că se cere retragerea completă „dar… nu în întregime” menționând că rezoluția nu prevede și retragerea așa-numitului „contingent de menținere a păcii”. „O astfel de excludere voluntară și explicită a unui puternic instrument de negocieri, precum schimbarea activității de menținere a păcii din Rusia, care se bazează pe armata, și nu pe misiune de pacificare, este foarte îngrijorătoare”, afirmă Lupan.

De asemenea, el spune că orice rezoluție a ONU care respinge cererea pentru o nouă operațiune de menținere a păcii atunci când solicită retragerea trupelor rusești, reprezintă o concesie unilaterală din partea Guvernului Republicii Moldova față de Rusia. „Astfel, Kremlinul poate pretinde din nou că toate cele trei componente ale armatei lor se încadrează în Acordul din 1992, deoarece efectuează operațiuni de menținere a păcii în mod rotativ și, prin urmare, nu pot fi retrase. Fapt care ar fi și în interesul securității naționale a Republicii Moldova”, susține fostul ambasador la ONU.

Pentru a elimina acești factori, Lupan a pregătit o serie de sugestii pentru schimbarea textului declarației. Printre ele se numără și completarea paragrafului „OP2. Îndeamnă Federația Rusă să finalizeze în mod ordonat, necondiționat și fără întârziere retragerea Grupului operațional rus de forțe și a armamentului său de pe teritoriul Republicii Moldova” cu specificarea termenului de trei ani. Toate recomandările pot fi găsite aici.

În concluzie Lupan crede că rezoluția dată ar putea deveni o piesă cheie „pentru un efort strategic de retragere a trupelor rusești și de asigurare a libertății țării”. Astfel, el consideră că ar trebui făcute unele schimbări în document la insistența partenerilor Moldovei, precizând că raționamentul electoral din partea Moldovei în această rezoluție ar trebui să fie mai mic. „Alegerile vin și pleacă; viitorul țării este ceea ce trebuie luat în considerare”.

Amintim că, ministrul de Externe Tudor Ulianovschi a anunțat într-o conferință de presă că la 22 iunie ONU va examina rezoluţia înaintată de Republica Moldova – întitulată „Retragerea completă şi necondiţionată a forţelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova”.