Comisia Electorală Centrală a elaborat și prezintă spre consultări publice regulamentul cu privire la votarea cetățenilor Republicii Moldova aflați peste hotarele țării. Acesta stabilește că moldovenii aflați peste hotare pot vota în baza pașaportului sau a livretului militar. Mai explică că pot participa la alegeri persoana care are 18 ani, indiferent de statutul său în țara străină, membri biroului electoral ne având dreptul să examneze legalitatea aflării alegătorului pe teritoriul statului respectiv.

Regulamentul mai prevede că, informaţia despre statele şi localităţile unde vor fi constituite secţii de votare în
străinătate se aduce la cunoştinţa publică de către Comisia Electorală Centrală îndată după determinarea acestora de către Guvern. Iar, cetățenii cu drept de vot care s-au înregistrat în prealabil vor fi informați despre secțiile
de votare deschise pe teritoriul țării pentru care s-au înregistrat prin email.

Documentul nu spune câte liste electorale îi vor fi atribuite fiecărei secții, însă autorii menționează că pentru secțiile de votare constituite în afara țării, listele electorale se întocmesc în baza datelor colectate de la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale Republicii Moldova. În listele electorale se înscriu membrii personalului misiunilor diplomatice și oficiile consulare, precum și membrii familiilor lor. Iar, alegătorii, care nu au fost înscrişi în listele electorale, dar se prezintă la votare în ziua alegerilor sau referendumului, se înscriu într-o listă suplimentară.

Regulamentul poate fi consultat mai jos, iar persoanele care doresc să vină cu propuneri sau recomandări o pot face până pe 25 iunie 2018 pe suport de hârtie la adresa str. Vasile Alecsandri, nr. 119, mun. Chişinău, MD 2012, sau electronic la adresa de e-mail: info@cec.md. Menționăm că, săptămâna trecută mai muți reprezentanți ai diasporei au venit cu nouă recomandări privind organizarea alegerilor peste hotare. Propunerile acestora pot fi citite aici.