Primarul ales al municipiului Chișinău își îndeamnă susținătorii să nu se lasă atrași de eventuale provocări, care ar putea veni din partea celor care guvernează astăzi Republica Moldova. Liderul Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr a declarat în cadrul unei conferințe de presă că acest proces de tergiversare nu este împotriva sa, ci este împotriva locuitorilor municipiului Chișinău. Dacă validarea mandatului oferit de locuitorii orașului Chișinău nu se va produce în cel mai scurt timp, această validare se va produce într-un mod cât se poate de democratic – în stradă.

„În două zile ar fi trebuit să fie trimise documentele la judecătorie, ca mai apoi în zece zile aceste documente, toate actele aferente procesului electoral, să fi fost examinate și emis un verdict. Dacă facem un calcul, ne îndepărtăm de două săptămâni de la momentul în care s-au produs alegerile și acest lucru nu s-a întâmplat”, a declarat Andrei Năstase.

Primarul ales a menționat că astăzi a revenit din străinătate, unde s-a întâlnit cu reprezentanți ai diasporei, cu experți, dar și cu primarul Vienei și mai mulți consilieri. Acolo, spune Andrei Năstase, au fost stabilite contacte bune, însă pe motiv că mandatul său nu a fost validat, acestea nu pot fi valorificate. „Dacă nu-mi va fi validat mandatul, voi solicita sprijinul oamenilor și vom ieși la protest. Validarea se poate produce și altfel, pentru că este o ilegalitate. Este mai mult decât evident că e o ilegalitate – cineva încearcă să obstrucționeze votul poporului și așa ceva într-o democrație este inadmisibil”, a notat Andrei Năstase.

Judecătoria municipiului Chișinău, sediul Centru, a amânat vineri, 15 iunie, validarea mandatului primarului ales al municipiului Chișinău. Într-o nouă ședință convocată luni, 18 iunie, secretarul Consiliului Electoral al Circumscripției Electorale Chișinău, Vitalie Miron, a solicitat recuzarea judecătorului. Demersul de recuzare a fost acceptat, iar cauza urmează să fie redistribuită unui alt judecător.