/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Creează genți din papură. O moldoveancă, stabilită la București, este femeie de afaceri de succes

missing
18 iunie 2018, ora 19:25

Olesea Savca este originară din orașul Leova, satul Borogani, și provine dintr-o familie de burghezi. Bunicul său, fost fiu de moșier, este cel care a inspirat-o, încă din copilărie, și i-a trezit dragostea pentru obiectele create manual.

Când a trebuit să merg la facultate, am vrut să aleg un domeniu creativ, dar în Moldova nu am avut această opțiune și a trebuit să fac altă meserie,” a spus Olesea Savca, tânără antreprenoare.

După absolvirea universității a activat, timp de 10 ani, într-o instituție europeană din Strasbourg, unde a gestionat programe regionale în 47 de țări. În tot acest timp, tânăra continua să creeze.

Domeniul acesta creativ a fost tot timpul un refugiu perfect. Am început să croșetez, să fac bijuterii,” a menționat Olesea.

Inițial, tânăra crea colecții mici de bijuterii, iar venitul îl dona.

În 2011 am început să creez pentru a ajuta copiii bolnavi din RM, adică făceam bijuterii pentru caritate. În Moldova am susținut, întotdeauna, copiii bolnavi de mucoviscidoză. În total, au fost vreo 8 proiecte pe care le-am susținut susținut financiar datorită pasiunii de a crea bijuterii,” a adăugat Olesea.

Doi ani în urmă, Olesea Savca a început să creeze primele genți din papură, trestie și alte produse ecologice. Astfel, a apărut și ideea de afacere.

Pasiunea pentru aceste genți a apărut din dorința de a reinventa geanta bunicii – coșarca bunicii. Prin acest model am încercat să fac combinație între papură și piele naturală,” a spus Olesea.

De câteva luni s-a mutat la București și din dorința de a susține meseriile date uitării, tânăra colaborează cu meșterii din regiune.

Ei fac partea brută, iar eu intervin cu finalizările și accesorizarea lor. Totul vine din cap, nu fac schițe. Încerc să mă las condusă de ceea ce simt,” a adăugat antreprenoarea.

Pe lângă pasiunea față de lucruri manuale, Olesea colecționează cărți, bijuterii și alte obiecte vechi.

Am o carte religioasă de la 1860 – din Franța am cumpărat-o. Am un almanah de la 1899, este francez. Era un fel de Facebook de epocă, pentru că se scria, zilnic, ceea ce se întâmpla în Franța,” a spus Olesea.

Printre obiectele colecționate se regăsesc fotografiile străbunicilor săi și o oglindă de 200 de ani, pe care a primit-o cadou. Moldoveanca se implică activ și în organizarea evenimentelor la nivel european. De 7 ani invită designerii europeni în cadrul evenimentului „Strasbourg FashionWeek”, inclusiv designeri din Moldova.

Anul acesta a fost unul excepțional pentru RM, pentru că a fost invitata de onoare. Am reușit să aducem 9 designeri din RM, care au stat o săptămână, unde au participat la tot felul de expoziții și unde au posibilitatea să-și expună lucrările într-un magazin de lux,” a afirmat antreprenoarea.

Tânăra are planuri ambițioase și pentru viitor. Pe lângă faptul că vrea să-și extindă afacerea și să susțină, în continuare, artizanii locali, Olesea intenționează să-și testeze și abilitățile de a crea obiecte de decor.

Reporter: Ana Sîrbu
Imagine: Florentina Băjenaru (Radio România)

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram