Codul Electoral obligă judecătorii să ia o decizie în legătură cu rezultatele alegerilor din capitală, în termen de 10 zile. Dacă instanța va declara scrutinul invalid, atunci alegerile sunt declarate nule și urmează să fie organizate altele noi. Totuși, legea mai spune că dacă până la noile alegeri locale generale a rămas un an sau mai puțin, capitala ar putea fi condusă de primarul interimar.

Procesele-verbale au ajuns pe masa Judecătoriei Chișinău la 11 iunie curent. Respectiv, termenul legal de zece zile expiră joi, 21 iunie. Directorul de program Promo-Lex, Pavel Postică, a declarat că, de fapt, tergiversarea a avut loc în perioada transmiterii materialelor de la Circumscripția Electorală Chișinău în adresa instanței de judecată.

Procesul verbal de numărare și totalizare a voturilor a fost finalizat la data de 4 iunie, din care considerent ei au expediat doar pe data de 11 iunie, practic peste o săptămână nu am explicație”, afirmă Pavel Postică, director de Program la Asociația Promo-LEX.

Contactată de TV8, președinta Comisiei Electorale Centrale, Alina Rusu a menționat că procesul verbal se întocmește în 48 de ore, dar Codul Electoral nu stipulează în cât timp se transmit actele către instanța de judecată.

Da, poate consiliul a transmis mai târziu poate, dar din motiv că au avut careva sesizări și contestații care trebuiau să fie examinate și tot pachetul de documente să fie transmis în instanță”, afirmă Alina Rusu, președinta CEC.

Între timp, unii consilieri din CMC spun ca această situație este ridicolă.

Este ridicol de altfel, sigur omul a câștigat alegerile nimeni nu contestă lucrul acesta până când și socialiștii au spus că nu contestă lucrurile respective, dar pe din dos le contestă. Domnul Chirtoacă a câștigat alegerile de trei ori și vreau să vă spun că niciodată nu a fost investit imediat în termenii codului electoral, tot timpul ori socialiștii, ori comuniștii înainte tergiversau acest proces”, afirmă Ion Cebanu, președinte fracțiunea PL în CMC.

Eu chiar nu înțeleg logica Plahotniucului, nu pot să înțeleg de ce chișinăuienii au votat, noi la Bălți am învins din primul tur și s-a validat, iar Nicolae Grigorișin muncește deja pentru oraș. Aici Clar că este un joc politic, în situația în care justiția este capturată, este sub control politic și chiar nu înțeleg logica de ce Plahotniuc tergiversează validarea mandatului lui Andrei Năstase pentru că de lucru este foarte și foarte mult”, a declarat Ilian Cașu, consilier municipal PN.

Anterior, democrații au menționat că nu au nicio implicare în această situație. Săptămâna trecută PSRM au depus două contestații în instanță prin care au reclamat că Andrei Năstase ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor. Avocatul său a declarat că aceasta ar putea fi o piedică pentru luarea unei decizii privind validarea rezultatelor scrutinului electoral.