Mai multe ONG-uri din Republica Moldova sunt revoltate de o nouă hotărâre a Comisiei Electorale Centrale, care impune noi condiții pentru acreditarea observatorilor la alegeri. Reprezentanții societății civile cer abrogarea acesteia, pe motiv că presupune condiții abuzive și limitative în domeniul monitorizării alegerilor. Reprezentanții CEC susțin că noile modificări sunt nesemnificative.

ONG-urile dezaprobă introducerea condiției obligatorii privind prezența semnăturii candidatului înaintat pentru acreditare, calificând această inițiativă drept inutilă, menită să birocratizeze și să complice acreditarea și activitatea observatorilor.

Această decizie complică procedura de acreditare a observatorilor, complică substanțial, deoarece toți candidații care vor vrea să fie observatori în alegeri. Vor fi nevoiți să completeze declarații individuale pe propria răspundere că sunt de acord să le fie prelucrate datele cu caracter personal. Lucruri care până acum nu erau necesare”, afirmă Pavel Postică, director de program „Promo-LEX”.

Astfel, Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte și organizațiile semnatare solicită de la CEC abrogarea de urgență a hotărârii.

Misiunile de observare vor fi nevoite să atragă atenție mai mare birocrației, în loc să acorde timp mai mult monitorizării însuși a procesului electoral. Cel mai probabil, la următoarele scrutine nu vom avea suficienți observatori în incinta secțiilor de votare dar vom avea doar jurnaliști”, susține Postică.

Pe de altă parte, Comisia Electorală Centrală susține că noile modificări sunt neînsemnate.

Procesul de ajustare a cadrului normativ a CEC vizează doar modificarea în vederea aplicării modificărilor din Codul Electoral și nicidecum nu vizează adoptarea unor concepte noi cu privire la realizarea sau aplicarea procedurilor electorale”, a declarat Alina Rusu, președintele CEC.

CEC a aplicat această procedură, pentru a transparentiza procedurile de observare a legilor și a profesionaliza această activitate. Acest regulament a fost modificat, pentru a aduce oameni calificați”, susține Iurie Ciocan, șef al Centrului de Implementare a Reformelor.

Proiectul hotărârii „Pentru modificarea și completarea Regulamentului privind statutul observatorilor și procedura de acreditare a acestora” a fost plasat pe 27 aprilie, 2018 pe pagina web a instituției, pentru consultări publice. Termenul limită pentru prezentare a recomandărilor a fost fixat la data de 17 mai 2018.

Reporter: Ana Sîrbu;
Imagine: Oleg Cozlov.