Absolvenții de licee au susținut astăzi cel de-al treilea examen din cadrul sesiunii de bacalaureat, demonstrându-și cunoștințele la disciplina pe care singuri și-au ales-o. Unii absolvenți spun că examenul a fost ușor, alții, însă, se așteptau la subiecte asemănătoare celor de la prestestare. Pentru majoritatea elevilor, acest examen a fost ultimul din sesiunea de bacalaureat. Urmează ... balul de absolvire și admiterea în universități.

Dintre cei peste 15 mii de candidați, cei mai mulți au ales geografia și chimia. Mai puțin solicitate au fost matematica şi fizica. Unii elevide la centrul de BAC din Ialoveni spuncă itemii de astăzi nu le-au dat mari bătăi de cap.

Examenul a fost foarte ușor. La chimie m-am pregătit timp de un an de zile. Cele mai simple au fost cele care au fost de încercuit: adevărat sau fals.”

Am ales BAC-ul la geografie, pot să spun că a fost accesibil. Am scris ce am știu și am putut.”

La chimie și a fost destul de ușor. Problemele sunt cele mai ușoare, ecuațiile au fost ușor de egalat.”

– 50 la 50. – Ce a fost mai complicat? – Chimia organică.”

A fost așa – mediu. Mă așteptam să fie mai ușor. Față de pretestare – a fost foarte greu.”

Majoritatea elevilor au recunoscut că examenul ales nu prea are legătură cu meseria pe care vor s-o învețe după susținerea Bacalaureatului.

Unii au ales să studieze la o universitate din Europa. Printre aceștia se numără și Petru Suvac, care va învăța la o instituție din Germania.

Voi face studii în masaj, kinoterapie,” a spus Petru.

Părinții elevilor au rămas acasă, în timp ce diriginții au decis să-și însoțească discipolii până la poarta școlii, dar nu au avut acces la intrările în instituție.

Copiii s-au pregătit, chiar s-au pregătit serios. Și-au ales biologie, geografia cei mai mulți, chimie, matematică,” a mărturisit Elena Vrabie, profesoară de biologie și chimie din Văsieni.

Pentru majoritatea elevilor din Moldova, acest examen a fost ultimul. Absolvenții au recunoscut că sunt deja cu gândul la balul de absolvire, care se va desfășura înainte de anunțarea rezultatelor.

Pregătirile sunt în toi și rochiile sunt gata. Vom face balul la un local modest, dar care va crea o atmosferă plăcută pentru toți.”

Excelent, adică toți sunt în dispoziție bună și vom petrece timpul împreună cum trebuie. Din iarnă am procurat în ce trebuie să mă îmbrac. Cam greu, dar cred că voi fi cel mai frumos, ca de obicei.”

Sesiunea de bacalaureat 2018 se va desfășoară până pe 22 iunie. La examen au fost admiși 18.150 de candidați, dintre care 3020 sunt restanțieri din sesiunile anterioare. Verificarea lucrărilor de examen va fi efectuată în perioada 5-26 iunie. Rezultatele vor fi afișate în centrele de bacalaureat la data de 27 iunie 2018.

Reporter: Ana Sîrbu;
Imagine: Oleg Cozlov.