Ce părere aveți dacă lângă Circ ar apărea un Centru de Arte Vizuale pe care să fie amplasat un teatru, o cinema, cafenele și locuri pentru expoziții? Este proiectul unui absolvent de la Arhitectură și Urbanism care s-a gândit să vină cu o propunere de modernizare a capitalei, elaborând o teză de licență inedită. Absolventul crede însă că autoritățile nu s-ar aventura să-l transpună în practică pentru că sunt nevoie de mulți bani.

Se află în apropierea circului, s-a încercat prin amenajare de a face o legătură cu circul însă arhitectura este diferită”.

Proiectul presupune construcția unei zone de relaxare pe o suprafață de 4 550 de metri pătrați care ar cuprinde mai multe instituții culturale cum ar fi un teatru cu o capacitate de 700 de persoane, un cinematograf cu 500 de locuri, o cafenea, dar și o zonă pentru expoziții și prezentări de modă.

Pentru relaxare, pentru recreere. La subsol, în limitele acestui perimetru se află o parcare subterană și cu o parcare la exterior. Aceste funcțiuni există în Chișinău doar că sunt dispersate și nu atrag publicul larg. Consider eu că dacă cumva le-am unifica atunci acest interes ar crește”, a firmă Radu Moisei, absolvent UTM.

Despre benzinăriile care acum sunt amplasate pe bulevardul Renașterii, Radu spune că nu au loc în proiectul său.

Benzinăriile respective au caracter temporar și în cazul în care este proiectat un centru cu o importanță destul de mare este posibilă demolarea acestora. Eu nu le văd pentru că ele știrbesc din imaginea Centrului de Arte Vizuale”, mai spune Radu.

Pentru a-și vedea lucrarea gata, tânărul a avut multe nopți nedormite. A muncit la proiect mai bine de jumătate de an și a fost nevoit să-și găsească un job în paralel pentru a putea acoperi toate cheltuielile proiectului.

Proiectul per total a costat 500 de euro. – Dintre care 200 macheta, 200 proiectul printat și mărunțișuri”, explică tânărul.

Proaspătul arhitect crede că autoritățile nu ar fi interesate în realizarea proiectului său.

„Eu aș fi vrut să fie materializat însă din păcate aceste proiecte rămân la nivel de schiță. Cred că ar crea o senzație ceea ce ține de cum arată însă este destul de costisitor”, afirmă Radu.

Deși a învățat șase ani și a absolvit facultatea cu brio, Radu Moisei spune că salariile specialiștilor începători sunt prea mici, de aceea planifică să plece la muncă peste hotare. În cadrul galei a celor mai bune proiecte de licență de la Universitatea Tehnică, Centrul de Arte Vizuale, conceput de Radu Moisei, a fost desemnat câștigător la categoria Spațiul public.