/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Deputații europeni, îngrijorați de situația din R. Moldova. Cer autorităților să i-a măsuri imediate

21 iunie 2018, ora 20:04

Deputatul european Cristian Preda a declarat că situația despre R. Moldova sub semnul urgenței. „Lumea știe că Moldova este guvernată acum de un oligarh pe nume Plahotniuc și un om al Kremlinului, pe nume Dodon. Înțelegerea acestor doi politicieni a blocat acordarea asistenței macrofinanciare pentru Moldova. Împărțirea puterii între ei a blocat anchetarea uriașei fraude bancare. În acest moment, liderii Partidului democrat și ai Partidului Socialiștilor încearcă să anuleze rezultatele alegerilor din Primăria Chișinău. Toată lumea vede asta. Trebuie luate niște măsuri serioase. Clarificată încă o dată cum stă treaba cu ajutorul macrofinanciar și clarificat condiția principală pentru o democrație funcțională și asta este rezultatul alegerilor. Cred că trebuie să renunțăm la iluzii privind modul în care este guvernată această țară, dacă vrem să dăm o șansă acestei țări”, a declarat Preda.

În același timp, Maia Harting de la serviciul european de afaceri externe, spune că hotărârea instanței de la Chișinău și invalidarea mandatului lui Andrei Năstase preocupă UE. „Se așteaptă ca Republica Moldova să își respecte mecanismele democratice și angajamentele asumate prin Acordul de asociere. Trebuie să ne asigurăm că voința alegătorilor este respectată. Cetățenii își exprimă nemulțumirea ieșind în stradă, și cu siguranță aceste proteste vor continua”, a declarat Harting.

Și deputatul european, Victor Boștinaru a declarat că este o decizie alarmantă, însă potrivit lui „de la această decizie și până la acuzația că ar fi o instrumentalizare politică de către anumiți politicieni sau guvern e o distanță. Nu ar trebui să răspândim acuzații fără a avea probe. Cui servește această decizie. Partidul democrat nu a avut un candidat în această electorală, iar în turul doi l-au susținut explicit pe Andrei Năstase. Partidul Democrat și Guvernul au avut o întâlnire cu diplomații acreditați la Chișinău și i-au rugat să joace rolul de mesageri către Năstase și să-l întrebe ce fel de sprijin politic și-ar dori. Și rezultatul s-a văzut în al doilea tur de scrutin. Cer Serviciului European de Acțiune Externă să verifice care sunt problemele, cum se poate redresa situația pentru a se evita criză politică”.

În urma discuțiilor Parlamentul European a aprobat o declarație, traducerea căreia o puteți citi mai jos:

Suntem foarte îngrijorați de decizia recentă a instanței de la Chișinău, care a decis, din motive dubioase și netransparente, să nu confirme legalitatea recentelor alegeri locale ale primarului Chișinăului.

Interferența politică în sistemul judiciar și desfășurarea alegerilor este contrară standardelor europene la care Moldova a subscris, mai ales ca parte la Acordul de asociere UE-Moldova.

Reamintim autorităților din Republica Moldova despre declarația comună din 4 iulie 2017 a Parlamentului European, a Consiliului și a Comisiei, anexată deciziei de acordare a asistenței macro-financiare Moldovei, potrivit căreia „o condiție prealabilă pentru acordarea de asistență macro- asistența financiară este ca țara beneficiară să respecte mecanismele democratice eficiente, inclusiv un sistem parlamentar multipartit și statul de drept și garantează respectarea drepturilor omului”.

După cum arată atât ultima reformă electorală, cât și cele mai recente evoluții din Chișinău, această condiție prealabilă nu este îndeplinită în acest stadiu.

Îndemnăm autoritățile moldovene să ia măsuri imediate pentru a se asigura că prevalează statul de drept în gestionarea rezultatelor alegerilor locale și în perspectiva viitoarelor alegeri parlamentare din acest an.

Îndemnăm, de asemenea, autoritățile să elimine cu fermitate corupția și să obțină rapid rezultate în investigațiile privind fraudarea băncii de un miliard de dolari dezvăluită în 2014. Și aici liderii politici ar trebui să permită sistemului judiciar să lucreze independent.

Parlamentul European va rămâne foarte atent la situația din Moldova și va elabora un raport de evaluare a punerii în aplicare a Acordului de asociere, care va fi votat înainte de sfârșitul anului 2018”.

Amintim că, la Chișinău a fost organizat un protest în seara zilei de miercuri și se planifică altul joi, după ce de instanța de judecată au fost declarate nevalide alegerile locale din Chișinău.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram