/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Detalii noi despre judecătoarea Rodica Berdilo. A fost numită în funcție prin decretul lui Nicolae Timofti în mai 2016

missing
21 iunie 2018, ora 19:11

Până a fi numită în funcție, candidatura Rodicăi Berdilo a fost aprobată de Colegiul pentru Cariera și Selecția Judecătorilor din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii în luna noiembrie 2015. La dosarul prin care a solicitat admiterea la concursul pentru ocuparea funcției de judecător, aceasta a anexat caracteristici și recomandări din partea mai multor magistrați. Ziarul de Gardă scrie că printre aceștia se numără Iurie Bejenaru, judecător la Curtea Supremă de Justiție, Dorin Dulghieru, pe atunci președintele Judecătoriei Buiucani, Liuba Pruteanu, magistrată în cadrul aceleiași instanțe sau Diana Scobioală, directoarea executivă a Institutul Național al Justiției. În hotărârea colegiului de atunci, se spune că Rodica Berdilo este un:

„Candidat conștient și dispus pentru criticile din partea societății civile, a mass-media și a părților din proces pentru soluțiile date. Candidatul tinde să devină un magistrat model, cu o pregătire academică puternică, onestă, corectă, integră, cu inițiativă, independentă, să fie un factor de schimbare și un exemplu demn de urmat la nivel profesional și personal”, se arată în hotărârea Colegiului.

Deși cariera sa juridică este abia la început de cale, fiind numită în funcție în mai, 2016, Rodica Berdilo s-a remarcat deja prin decizii luate în dosare de rezonanță. Pe lângă faptul că a anulat rezultarele alegerilor locale din municipiul Chișinău, Berdilo a dispus, în martie 2018, ca Igor Gamreţki, ex-şeful Direcţiei Transport Public din cadrul Primăriei Chișinău, condamnat într-un dosar penal, să revină în funcția deținută anterior. Rodica Berdilo a fost vizată într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice, drept magistrata care a făcut dreptate pentru doi foști procurori care s-au judecat cu statul pentru pensii mai mari. Berdilo le-a dat dreptate ambilor. Unul din procurori este chiar tatăl Dianei Sârcu-Scobioală, șefa INJ care i-a scris caracteristica Rodicăi Berdilo atunci când aceasta a candidat la funcția de judecătoare.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram