Alexandru Balica, unul dintre „asistenţii“ lui Veaceslav Platon în mai multe operaţiuni, care reprezentă şi interesele Moldindconbank, a fost reţinut din nou. De astă dată de anchetatorii din Ucraina, scrie Mold-Street.

Potrivit site-ului uazmi.org, Balica a fost reținut pe 21 iunie, de angajații Departamentului de combatere a crimelor economice din Kiev, pentru a fi extrădat ulterior în Republica Moldova dat fiind faptul că acesta este urmărit penal în baza acuzațiilor de comiterea mai multor infracțiuni grave.

De asemenea, se menţionează că el ar fi fost dat în căutare prin Interpol deja de trei ani. În plus ar fi anchetat și de oamenii legii din Ucraina pentru posibila implicare în comiterea de infracțiuni pe teritoriul Ucrainei.

Potrivit unor surse din cadrul organelor de anchetă, Alexandru Balica era unul dintre principalii „asistenţii“ a lui Veaceslav Platon în mai multe operaţiuni, iar în calitate de avocat era responsabil de activitatea juristilor şi administratorilor proceselor de insolvabilitate.

Alexandru Balica a mai fost reţinut în februarie 2014 de ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie. Motivul reţinerii ar fi avut legătură cu evenimentele de atunci de la Victoriabank, dar şi de atacul asupra leului pe piaţa valutară şi afacerea „cumpărarea de deputaţi”.

Ulterior Alexandru Balica, a fugit din ţară fără a mai aştepta verdictul instanţei, pentru că procurorii insistau asupra arestării lui.

„Alexandru Balica este cercetat penal. El a fost reţinut în temeiul articolului 166 din Codul de Procedură Penală“, declara pentru Adevărul în martie 2014, actualul procuror general Eduard Harunjen, pe atunci şeful Procuraturii Anticorupţie.

De notat că Balica apare ca fondator al firmei Legaltriumf şi a reprezentat în numeroase procese Moldindconbank, în perioada când aceasta era controlată de Platon.

Alexandru Balica a încercat să ajungă şi deputat în Parlament, candidând în 2009 pe listele Mişcării Social-Politice „Acţiunea Europeană”.