Antecontractul privind procurarea de către stat și deetatizarea a 41,09% din acțiunile nou emise ale băncii de importanță sistemică Moldova-Agroindbank S.A. între Guvernul Republicii Moldova și Consorțiul internațional de investitori a fost semnat vineri de către Agenția Proprietății Publice (APP), și societatea de investiții HEIM PARTNERS Ltd, creată de către Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Horizon Capital și Invalda INVL.

Viceguvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Ion Sturzu, a afirmat că semnarea acestui document este un semnal pozitiv și pentru alți potențiali investitori și va asigura securitatea stabilității financiare a statului. „Odată cu venirea noilor investitori, așteptăm să crească calitatea guvernanței corporative în această bancă, să fie efectuate investiții în tehnologii noi, banca să devină și mai performantă. Așteptăm ca noii investitori să vină cu produse și servicii noi, calitative și atractive pentru cetățenii Republicii Moldova”, a punctat Ion Sturzu.

Consorțiul internațional de investitori este format din Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Horizon Capital – gestionar al unui fond de investiții creat de instituții financiare internaționale notorii și Invalda INVL – societate de investiții cotată din Lituania, cu experiență în sectorul financiar-bancar. Consorțiul intenționează să realizeze achiziția preconizată printr-o societate de investiție special creată în acest scop – HEIM PARTNERS Ltd., înregistrată în Marea Britanie, cu sediul la Londra.

Pachetul de acțiuni nou emise ale MAIB vor fi procurate si apoi expuse la vânzare pe piața reglementată, de către Agenția Proprietății Publice. La licitația cu strigare vor putea participa atât Consorțiul internațional de investitori, care a semnat astăzi antecontractul, cât și alți potențiali cumpărători, care au obținut permisiunea prealabilă a Băncii Naționale a Moldovei.