Șase persoane publice de la noi au citit aseară povești, în cadrul unui eveniment organizat în premieră. Subiectele au fost culege cu mare grijă de către două jurnaliste care au străbătut zeci de kilometri și au stat de vorbă cu sute de oameni. După care, cele mai impresionante legende de pe Nistru au fost ambalate frumos într-o carte.

O altă poveste a fost citită de Andrei Porubin. Cunoscutul prezentator a lecturat legenda Știmei – în credința populară reprezentând o ființă imaginară închipuită ca o femeie, care ar avea rolul să păzească apele, pădurile și casele.

Puțini cine știe că Holercani este un sat vechi de pe vremea lui Ștefan-Vodă și au prins vremurile când zânele umblau printre oameni”, Andrei Porubin, prezentator.

Jurnalista Natalia Morari, care a fost și gazda evenimentului, a citit despre Rusalii, una dintre cele mai vechi sărbatori, considerată în tradiția creștină ziua întemeierii Bisericii. Au lecturat legende în aer liber și interpretul Pasha Parfeni, vloggerița Alina Andronache, dar și profesoara de dicție, Tamara Berzoi.

Mi-au plăcut tote legendele și nu pot să spun că una este mai frumoasă decât cealaltă pentru că toate au ceva luate din viață”, Tatiana Berzoi, profesoară de dicție.

Poveștile au fost culese de două jurnaliste de la noi care au mers în două sate – Holercani și Târnauca, situate pe malul drept și stâng al Nistrului.

A fost o muncă grea, dar o muncă tare, tare plăcută. Eu am lucrat trei luni la carte, a fost o lună întreagă de căutări, drumuri, kilometri prin sate, zeci de oameni intervievați”, Elena Briciuc, jurnalistă.

Ceea ce au făcut fetele, echipa, este un lucru pe care nu au reușit să-l facă mulți politicieni din Republica Moldova în 25 de ani sau chiar mai mult. Eu sunt foarte bucuroasă că o astfel de carte a apărut pentru că citind-o am înțeles cât de mult noi semănăm. Tradiția este una asemănătoare”, Natalia Morari, jurnalistă.

Ideea aparține jurnalistei, Nata Albot, iar cartea a fost tipărită în cadrul proiectului „Două maluri, același râu – legende și povești locale”, realizat de KLumea în parteneriat cu Primăria Holercani și liderii locali din satul Târnăuca din stânga Nistrului.

Scopul acestui proiect este de a întări măsurile de încredere între cele două maluri ale Nistrului, dar mai simplu spus de a uni prin diverse activități și acțiuni oamenii de pe cele două maluri, de ai face să se simtă un tot comun parte unei țări care se numește Republica Moldova”, Nata Albot, jurnalistă.

Proiectul a fost realizat datorită sprijinului financiar oferit de Uniunea Europeană. Cartea va fi distribuită gratuit în satele Holercani și Târnauca, la Biblioteca Națională, precum și din 20 de localități în care cu sprijinul Uniunii Europene au fost renovate grădinițe și alte instituții sociale.

Reporter: Carolina Bețivu;
Imagine: Vlad Coroban.