/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Susținătorii lui Năstase, indignați de hotărârea Curții de Apel, se mobilizează pentru o nouă manifestație

22 iunie 2018, ora 18:45

Potrivit unor imagini, câțiva manifestanți s-au luat la harță cu un grup de cântăreți stradali care cântau în fața sediului Poștei Centrale, amplasat în fața primăriei.

Liderii PAS și PPDA au declarat astăzi că poliția trebuia să intervină la timp pentru a nu admite astfel de incidente.

Unde a fost poliția? De ce poliția se ocupă de provocări, o parte dintre ei. Nu vorbesc acum de întreaga poliție, dar nu se ocupă de asigurarea ordinii publice”, a declarat Andrei Năstase, președinte PPDA.

Iată ieri, poliția a stat pasivă. Deci, noi eram cei care-i rugam să intervină și să oprească această provocare”, Maia Sandu, președinte PAS.

De partea cealaltă, Inspectoratul General al Poliției a anunțat că a identificat victimele incidentului. Tinerii interpreți sunt un grup de cetățeni din Mali, care fac parte din Uniunea de creație „ART–LABYRINTH”. Astăzi, aceștia urmau să fie audiați. Polițiștii îi caută acum pe agresori. Într-un alt comunicat de presă, IGP a menționat că s-a autosesizat în legătură cu declarației Maiei Sandu, potrivit căreia după protest în gențile unor manifestanți au fost găsite cuțite și obiecte ce nu le-ar aparține. Protestul din fața primăriei a adunat aseară sute de oameni, care au cerut să li se respecte votul acordat pentru Andrei Năstase la alegerile din Chișinău. Unii s-au așezat comod și au citit cărți.

Am venit să facem o declarație și o poziție, să luăm o poziție. Poporul dacă a ales cred că alegerea trebuie să fie respectată, cred că rezultatele au fost foarte clare”.

Suntem solidari cu Chișinăuienii, suntem din alt raion. De unde sunteți? Din Orhei. Apărăm drepturile noastre și dreptul viitoarei generații, a copiilor noștri. Doar așa se poate schimba în țara noastră”.

Noi nu locuim în Moldova de 11 ani deja. Copiii nu sunt născuți în Moldova, dar suntem aici în vacanță și nu am putut sta acasă, nu am rămas indiferenți”.

La manifestație au participat și câțiva interpreți, activiști civici și reprezentanți ai societății civile.

Iaca ne gândim să luăm corturi și să venim cu corturi, dar încă ne gândim, poate venim în zilele următoare. Dacă deja nici nu putem vota nici nu putem schimba situația de loc, până aici a fost, cred că mai departe nu putem răbda”, Pașa Parfeni, interpret.

Manifestația a avut loc după ce aseară, în jurul orei 19 și 30, judecătorii de la Apel au menținut decizia primei instanțe care a invalidat scrutinul din 3 iunie. În debutul ședinței, avocații lui Andrei Năstase au cerut recuzarea judecătorului Vladislav Clima, iar cererea a fost examinată de Ion Muruianu, care a respins-o. Astfel, dosarul a revenit la completul inițial. Ședința a durat mai bine de 4 ore, iar într-un final judecătorii au decis să nu valideze alegerile.

Muruianu e acesta: „Se resping cererile de apel declarate de Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr concurentul electoral Andrei Năstase. Se menține hotărârea Judecătoriei Chișinău sediul Centru din 19 iunie 2018”.

Se vede foarte clar cu ochiul liber că este vorba de o crimă. A fost dată o lovitură statului nostru, țării noastre, poporului nostru. Ni se fură viitorul în direct”, a declarat Andrei Năstase, președinte PPDA.

Chiar dacă mai există CSJ, dar atunci când două instanțe dau o decizie absolut ilegală, absolut abuzivă, asta înseamnă că guvernarea vrea război cu noi. Este o nedreptate, dacă oamenii atâția au votat. Ei îi neglijează pe oameni”, Maia Sandu, președinte PAS

Andrei Năstase a fost ales primar general în urma scrutinului din 3 iunie. Pentru el și-au dat votul aproape 130 de mii de oameni. Prima instanță a invalidat scrutinul.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram