După ce la 22 iunie, Adunarea Generală a ONU a adoptat rezoluția R. Moldova privind retragerea completă și necondiționată a forțelor armate străine de pe teritoriul Republicii Moldova", ministerul rus de Externe a calificat documentul drept provocator și odios.

În același timp, într-o declarație publicată, MAE rus subliniază că „majoritatea responsabilă a statelor membre ale Organizației Mondiale nu a considerat că este posibil să se asocieze cu o inițiativă atât de odiosă și periculoasă a unor cercuri politice din Moldova și fie au votat împotriva ei, fie s-au abținut”.

În declarație se mai spune că adoptarea rezoluției ar putea submina progresele fragile care au avut loc în ultimele luni pe calea reglementării transnistrene. Totodată, ministerul afirmă „vedem această inițiativă ca un curs de propagandă și propagandă sinceră a unor politicieni din Chișinău, care, pe baza instigării sentimentelor anti-ruse, încearcă să câștige puncte în ajunul viitoarelor alegeri parlamentare”.

În același timp, MAE rus a remarcat că „în conducerea Republicii Moldova nu există unitate în ceea ce privește această rezoluție”, referind-se la Declarația Specială a Președintelui Dodon publicată la 19 iunie 2018.

Totodată, în declarație se menționează că partea rusă se bazează pe responsabilitatea partenerilor internaționali în ceea ce privește pașii pe marginea conflictelor „înghețate”, care includ conflictul de pe Nistru. „Solicităm să evităm acțiunile distructive, care distanțează doar perspectiva soluționării sale. Susținem eforturile creative ale celor care sunt cu adevărat interesați de o soluție politică justă și viabilă la problema transnistreană”.

În declarația sa, ministerul rus de Externe mai afirmă că în 1992 datorită intervenției rapide a trupelor rusești, vărsarea de sânge pe Nistru a fost oprită, afirmând că mulți politicieni nu doar de la Chișinău ar fi uitat de acet fapt.

Menționăm că, potrivit documentului, autorităţile moldoveneşti insistă asupra retragerii necondiţionate şi complete a Grupului Operativ al Trupelor Ruse (GOTR) în virtutea aflării ilegale a acestuia pe teritoriul Republicii Moldova. Documentul nu vizează contingentul militar rus al forţelor de menţinere a păcii de pe Nistru, dislocat în conformitate cu prevederile Acordului moldo-rus de încetare a focului din 1992.