Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a venit cu o reacție la criticile aduse de societatea civilă privind deciziile luate de magistrații Judecătoriei Chișinău și a Curții de Apel privind invalidarea alegerilor locale. CSM susține că afirmațiile mediatizate ar putea afecta credibilitatea actului justiției și face apel la presă, societatea civilă și partide politice să aibă o abordare rezonabilă în privința deciziilor instanței.

În mesajul postat pe pagina lor oficială, CSM consideră că mesajele din spațiul public care afirmă că „sistemul judiciar nu este independent, iar unii judecători îşi desfăşoară în mod discreţionar activitatea, la comandă politică, cu încălcarea cadrului legal şi a libertăţilor civile ale cetăţenilor” sunt „de natură să afecteze credibilitatea în procesul înfăptuirii justiţiei, precum şi independenţa şi imparţialitatea judecătorului”. Care sunt o condiţie obligatorie pentru existenţa statului de drept şi garant fundamental a unui proces echitabil.

În acest sens, Consiliul Superior al Magistraturii a venit cu un mesaj către societatea civilă, instituţiile de presă şi formaţiunile politice prin care le cere acestora „să manifeste o abordare rezonabilă în privinţa deciziilor instanţelor judecătoreşti, ca semn de asumare a poziţiei democratice şi a echilibrului între puteri,al independenţei justiţiei şi cu maximă respectare a limitelor dreptului la liberă exprimare”.

Reacția CSM vine după ce în spațiul public au apărut mai multe mesaje critice ale politicienilor și ale societății civile în adresa deciziilor instanțelor de judecată a Judecătoriei Chișinău și a Curții de Apel prin care alegerilor locale din Chișinău care s-au desfășurat în perioada 20 mai 2018 (turul I) – 03 iunie 2018 (turul II) au fost anulate.

În acest context la Chișinău s-au desfășurat mai multe proteste, iar astăzi, 24 iunie, începând cu ora două este anunțat un protest de amploare în centrul Chișinăului. Totodată, PSRM și Platforma DA au atacat la Curtea Supremă de Justiție decizia Curții de Apel, iar luni este preconizată ședința în care se va examina admisibilitatea recursului.