Ambasada SUA la Chișinău a luat act de decizia Curții Supreme de Justiție prin care s-a susținut deciziile instanțelor anterioare de invalidare a rezultatelor alegerilor primarului de la Chișinău din 3 iunie. Într-un scurt comentariu pe o rețea de socializare se menționează că prin decizia de azi s-a întărit percepția privind implicarea politicului în sistemul de justiție.

„Alegerile libere, corecte și transparente reprezintă fundamentul oricărei democrații și trebuie să respecte normele internaționale. Orice nereguli presupuse ar trebui abordate într-un mod care respectă statul de drept și principiile democratice ale guvernării, inclusiv voința poporului exprimată prin alegeri. Independența judiciară este un principiu democratic fundamental, iar hotărârea de astăzi a întărit percepția publicului asupra ingerinței politice în sistemul judiciar al Republicii Moldova”, se arată într-un comentariu al ambasadei.

Amintim că, Curtea Supremă de Justiție a lăsat în vigoare decizia Curții de Apel prin care alegerile din Chișinău nu au fost validate.