Moldoveanca Karina Țurcan, membră al consiliului de administrație al Inter RAO, arestată sub acuzația de spionaj, este suspectată pentru transferul de informații despre negocierile privind organizarea livrărilor de energie electrică în Crimeea și republicile nerecunoscute ale Donbass. Despre acest fapt, RBK a aflat de la interlocutorul său din serviciile speciale rusești și confirmat de doi oficiali familiarizați cu pregătirea schemelor teritoriale de energie electrică.

„Urmărirea lui Țurcan a durat mai mult de un an și a fost efectuată de departamentul de contrainformații și de serviciul de securitate economică al FSB. Informațiile primare au venit prin serviciul de informații străine. Stadiul activ al operațiunii a fost în perioada aprilie-mai,” a povestit interlocutorul RBK.

„De la Serviciul de Informații Externe a venit informația că cineva transmite informații unui membru al NATO din România, în spatele căruia ar putea sta SUA. A fost o informație politică despre cine lucrează cu noi în Ucraina, în Donbass, în Crimeea și în alte regiuni în care furnizăm electricitate: cine cooperează, refuză, cu cine vorbim, ce probleme există, ce scheme „, relatează una dintre sursele de RBC.

Potrivit sursei, atunci când Ucraina a amenințat că va deconecta Crimeea de la electricitate în 2014, o companie fiică a Inter RAO, OOO TsOR, a organizat livrări de energie electrică în Ucraina, și că, la rândul său, în Crimeea. De organizarea acestui program s-a ocupat Țurcan, care cunoștea toate contactele oficialilor ruși din Ucraina, a spus sursa.

Colaboratorii FSB au reținut-o Turcan pe 14 iunie, a doua zi judecătorul tribunalului din Lefortovo, Elena Kaneva, a dat curs demersului departamentului de investigație FSB despre arestarea ei în cazul spionajului (articolul 276 din Codul penal al Federației Ruse). Apărarea suspectului a atacat decizia.

Pe site-ul web al Inter RAO se spune că Țurcan este cetățean al Federației Ruse. O sursă apropiată Ministerului Afacerilor Externe din Moldova a declarat pentru RBK, pe 20 iunie, că Țurcan a renunțat la cetățenia R. Moldova în 2016. Ulterior, în calitate de cetățean, Karina Turcan, a fost recunoscută de România. Potrivit ministrului de externe al României Teodor Melesșcan ea deține „mai multe pașapoarte”.