/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Moldoveanca Carina Țurcan, arestată pentru că ar fi furnizat informații unui membru NATO din România

missing
25 iunie 2018, ora 11:25

„Urmărirea lui Țurcan a durat mai mult de un an și a fost efectuată de departamentul de contrainformații și de serviciul de securitate economică al FSB. Informațiile primare au venit prin serviciul de informații străine. Stadiul activ al operațiunii a fost în perioada aprilie-mai,” a povestit interlocutorul RBK.

„De la Serviciul de Informații Externe a venit informația că cineva transmite informații unui membru al NATO din România, în spatele căruia ar putea sta SUA. A fost o informație politică despre cine lucrează cu noi în Ucraina, în Donbass, în Crimeea și în alte regiuni în care furnizăm electricitate: cine cooperează, refuză, cu cine vorbim, ce probleme există, ce scheme “, relatează una dintre sursele de RBC.

Potrivit sursei, atunci când Ucraina a amenințat că va deconecta Crimeea de la electricitate în 2014, o companie fiică a Inter RAO, OOO TsOR, a organizat livrări de energie electrică în Ucraina, și că, la rândul său, în Crimeea. De organizarea acestui program s-a ocupat Țurcan, care cunoștea toate contactele oficialilor ruși din Ucraina, a spus sursa.

Colaboratorii FSB au reținut-o Turcan pe 14 iunie, a doua zi judecătorul tribunalului din Lefortovo, Elena Kaneva, a dat curs demersului departamentului de investigație FSB despre arestarea ei în cazul spionajului (articolul 276 din Codul penal al Federației Ruse). Apărarea suspectului a atacat decizia.

Pe site-ul web al Inter RAO se spune că Țurcan este cetățean al Federației Ruse. O sursă apropiată Ministerului Afacerilor Externe din Moldova a declarat pentru RBK, pe 20 iunie, că Țurcan a renunțat la cetățenia R. Moldova în 2016. Ulterior, în calitate de cetățean, Karina Turcan, a fost recunoscută de România. Potrivit ministrului de externe al României Teodor Melesșcan ea deține „mai multe pașapoarte”.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram