După ce s-a întâlnit la Chişinău cu premierul Filip, vicepreşedintele Gazprom, Valeri Golubev a fost pe 21 iunie 2018 şi la Tiraspol, unde după o întâlnire cu liderul separatist Vadim Krasnoseliski, a făcut câteva declaraţii referitor la viitorul livrărilor de gaze şi relaţiile cu Republica Moldova, scrie Mold-Street.

Potrivit lui Golubev discuţiile de la Tiraspol s-au axat pe două chestiuni importante. Prima este necesitatea reorganizării şi divizării Moldovagaz, în conformitate cu prevederile legislaţiei Republicii Moldova şi directivelor UE, în special care se referă la Pachetul Energetic III.

De ce se pregăteşte Gazprom

„Termenul de implementare a acestor prevederi este 1 ianuarie 2020 şi noi ne ocupăm de asta”, a precizat şeful de la Gazprom, care a promis că aceste cerinţe vor fi îndeplinite.

A doua chestiune este faptul că ce se va întâmpla după 31 decembrie 2019, când va expira contractul de tranzit a gazelor ruseşti pe teritoriul Moldovei. „Am discutat tactica de acţionare în aceste condiţii, care coincid şi cu expirarea contractului de tranzit pe teritoriul Ucrainei”, a declarat Golubev după întâlnirea cu liderul de la Tiraspol.

Vizita emisarului de la Gazprom, care a lipsit de la Adunarea Generale a Acţionarilor Moldovagaz generează câteva semne de întrebare privind viitorul relaţiilor cu gigantul rus, care anterior se opunea categoric unei implementări a cerinţelor Pachetului Energetic, pentru că acesta ar afecta investiţiile Gazprom în Moldova.

Trei tranzacţii în iunie 2017

Nu este exclus că în cadrul vizitei să fi fost puse la punct şi unele tranzacţii/acorduri între Gazprom şi Moldovagaz referitor la aceste chestiuni. Aşa s-a întâmplat un an în urmă, când în iunie 2017, Gazprom a semnat trei tranzacţii cu întreprinderea moldo-rusă Moldovagaz, din care una este secretă, potrivit unor note informative ale gigantului rus.

Toate aceste trei tranzacţii au fost aprobate de conducerea Gazprom încă în iunie 2017, dar au valabilitate până în anii 2019-2020.

Preţul de bază pentru anul 2017

Astfel pe 26 iunie 2017, Consiliul de Directori al Gazprom a aprobat acordul prin care în trimestrul I din 2017 prețul gazelor livrate Republicii Moldova în condiţii DAP (Incoterms 2010) la hotarul moldo-ucrainean, ca plată de către Gazprom pentru serviciile de tranzit de gaze prin teritoriul Republicii Moldova către alte țări gaze sport prestate de Moldovagaz va fi de 146,75 de dolari pentru o mie de metri cub.

Citiți continuarea pe Mold-Street.