Procurorii au încheiat investigațiile în dosarul grupării criminale „Borman”. Aceștia cer 15 ani de închisoare pentru cei șase inculpați, printre care și liderul organizației, Oleg Pruteanu. Ei sunt acuzați de trafic și contrabanda cu droguri, dar și spălare de bani. Dosarul va fi examinat la judecătoria Chișinău. Învinuiții ar putea rămâne și fără avere care ar urma să treacă în contul statului. Aceștia ar fi reușit să vândă aproape o tonă de droguri.

Constatările procurorilor arată că gruparea criminală „Borman” și-ar fi început activitatea în anul 2000, însă liderul ei, Oleg Pruteanu a fost reținut abia anul trecut, alături de alți 5 membri ai grupării. Potrivit schemei anunțate de procurori, învinuiții procurau drogurile din Spania și le duceau în Federația Rusă, prin tranzitarea Republicii Moldova.

Pe parcursul anului 2010-2016 a organizat traficul internațional de droguri în Federația Rusă. Au fost traficate minimum 775 de kilograme de droguri de tip hașiș, care nu au fost reținute de către organele de drept și le-a reușit să fie înstrăinate”, Lilian Bacalîm, procuror PCCOCS.

Din vânzarea drogurilor, liderul grupării Oleg Pruteanu și ceilalți membri ar fi obținut cel puțin 20 de milioane de lei. Banii erau spălați prin diferite metode.

Ei erau legalizați prin diferite metode și anume: procurarea imobilelor, procurarea bunurilor mobile, procurarea serviciilor. A fost aplicat sechestru pe aceste bunuri și ele urmează a fi confiscate în folosul statului”, Lilian Bacalîm, procuror PCCOCS.

Acuzatorii spun că șeful grupării „Borman”, Oleg Pruteanu, nu colaborează cu ancheta. Anterior, avocatul acestuia declara că oamenii legii nu au nicio proba, iar clientul sau se declara nevinovat.

Dosarul acestora urmează să fie examinat de o instanță din capitală. Dacă judecătorii îi vor declara vinovați, aceștia riscă să facă până la 15 ani de pușcărie. În același timp, procurorii spun că alți aproximativ 30 de membri grupării au fost reținuți pe teritoriul Federației Ruse, unii din ei fiind deja condamnați la 6 și 7 ani de pușcărie.

Oleg Pruteanu, zis și Borman, a ajuns în vizorul opiniei publice în 2012, atunci când pe numele lui, dar și pe a deputatului PD, Constantin Țuțu, au fost emise mandate de căutare în legătură cu crima din Codrii Orheiului, când un bărbat a fost împușcat mortal. Între timp, procurorii au recalificat acuzațiile din omor, în huliganism, iar recent prima instanță l-a achitat pe deputatul democrat. Potrivit jurnaliștilor de la RISE, Pruteanu și Țuțu s-ar cunoaște destul de bine. Într-o investigație RISE, publicată în 2015, ziariștii îl numeau pe sportiv “mușchiul” lui Borman. Deputatul a declarat atunci că știe foarte multă lume și că a fost audiat la poliție, însă informațiile nu s-ar fi confirmat.