/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

După decizia CSJ, PLDM cere demisia CEC, a Guvernului, a Parlamentului și anularea unor legi

26 iunie 2018, ora 17:57

În declarație PLDM amintește că Constituția Republicii Moldova prin art.2. prevede expres că „Nici o persoană particulară, nici o parte din popor, nici un grup social, nici un partid politic sau o altă formaţiune obştească nu poate exercita puterea de stat în nume propriu. Uzurparea puterii de stat constituie cea mai gravă crimă împotriva poporului„.

Astfel, în urma deciziei CSJ și a „noii realități”, PLDM cere demisia imediată a Guvernului, „urmare a eșecului în implementarea reformei justiției”. PLDM cere anularea legii privind sistemul electoral mixt, dizolvarea Parlamentului și anunțarea alegerilor parlamentare anticipate.

Suntem revoltați de faptul că Parlamentul, expresie a suveranității poporului, a neglijat încălcarea dreptului său la vot. În același timp, solicităm desfășurarea unei ședințe plenare dedicate subiectului nevalidării alegerilor locale în municipiul Chișinău. Găsim rațională și participarea președintelui țării, în calitate de garant al suveranității, la această ședință a Parlamentului. Așteptăm ca acesta să facă un gest de onoare și să-și depună mandatul în fața Parlamentului, pentru neglijarea voită a celei mai importate atribuții ale sale”, se arată în declarația PLDM.

Liberal-democrații cer demisia Comisiei Electorale Centrale, „care nu a știut să apere votul cetățenilor și care a admis implicarea puterii politice în procesul electoral”. În același timp, PLDM constată că CEC se face complice la crearea unui grav precedent în practica electorală – anularea dreptului de mobilizare a cetățenilor în ziua votului, dar și impunerea unor precedente juridice în anularea lor. În perspectiva alegerilor parlamentare, în condițiile noului sistem electoral, constatăm că CEC a devenit un actor activ în procesul de uzurpare a puterii.
De asemenea cerem și demisia Procurorului General pentru complicitate la uzurparea puterii de stat”.

În concluzie, PLDM atestă încheierea unui ciclu politic și spune că pentru depășirea acestei situații, considerăm necesară lustrația politică în Republica Moldova și decretarea celei de-a doua Republici. Republica Moldova are nevoie de o reconstrucție totală și crearea unei noi Constituții.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram