Moldova a căzut două poziții în topul celor mai sigure țări din lume în 2018 realizat de Institutul de Economie și Pace din Statele Unite ale Americii. Dacă anul trecut era pe locul 62, în acest an Moldova se poziționează pe locul 64. Prima în top este Islanda, deja al 11-lea an consecutiv. Rata criminalității în această țară este aproape nesemnificativă, de doar 1.8 crime la 100.000 oameni.

România comparativ cu Moldova se află mai sus în clasament, pe locul 24 iar Ucraina cu câteva poziții mai jos pe locul 152. Rusia ocupă locul 154 în clasament.

Studiul Institutul de Economie și Pace din Statele Unite ale Americii arată că Europa rămâne a fi cel mai sigur continet din lume, iar Siria rămâne a fi cea mai nesigură țara din lume.

Spania a avut cea mai mare cădere, cu 10 trepte comparativ cu anul precedent. Asupra acestui proces au influențat actele de terorism și tensiunile politice din țară. Marea Britanie, Franța, Italia, Germania, Danemarca, Portugalia de asemenea au coborât câteva poziții în clasament.

Noua Zeelandă și Australia ca și în ceilalți ani, se află în topul clasamentului la capitolul siguranță. Următoarele țări în top zece sunt:
4. Austria
5. Portugalia
6. Danemarca
7. Canada
8. Cehia
9. Singapore
10. Japonia

Autorii studiului au analizat factorii care influențează pacea: educația, sănătatea, nivelul economic, politic, rata criminalității și demografia. Potrivit studiului, diviziunile politice, creșterea naționalismului și terorismul au erodat siguranța țărilor din Europa și face ca acestea an de an să piardă din clasament.